Raad van State repareert bestemmingsplan voor supermarkten in Zeeheldenwijk

De kavelkaart van de Zeeheldenwijk. website gemeente Urk

Een kleine troost voor supermarkteigenaren in Urkerhard. In de Zeeheldenwijk kan geen megacomplex met meerdere concurrerende grote supermarkten worden gebouwd. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist. Er is op termijn wel ruimte voor maximaal twee supermarkten, maar onder voorwaarden.

De Raad heeft met een reparatie van de planregels wel voorkomen dat er nu al zonder meer een forse supermarkt kan komen. Volgens de gemeente zou dat niet kunnen en dat is nu ook nog niet de bedoeling. Maar volgens de Raad lieten de planregels dit wel toe.

Dreigende leegstand in centrum

De supermarkteigenaren, waaronder Jumbo en Albert Heijn, maakten via hun belangenbehartiger PR Commissie winkelcentrum Urkerhard bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan voor de Zeeheldenwijk. Ze zijn bang voor grootschalige concurrentie van super- en versmarkten in de nieuwe wijk. Daardoor zou winkelcentrum Urkerhard in het slop kunnen raken.

Volgens hun advocate kloppen de regels van dit plan niet. Als de PR commissie en anderen geen bezwaar hadden gemaakt tegen dit plan, dan liet dit plan ongewenste ontwikkelingen toe. De gemeente kon die dan niet meer tegenhouden. De Raad heeft die regels nu onderzocht, juridisch beter uitgelegd en aangescherpt, zodat de gemeente nu meer de regie kan houden.

Detailhandelaren en supermarkteigenaren zijn beducht voor de vestiging van grootschalige concurrentie buiten de centrumgebieden. Daardoor dreigt leegstand van winkels in het centrum. Middenstanders in het centrum van Steenwijk vochten ook jarenlang tegen de vestiging van een hypermarkt aan de rand van de stad. Door een fout van de provincie Overijssel kon die hypermarkt niet worden tegengehouden. Maar uiteindelijk ging dat plan toch niet door.

Nieuws

menu