Ruim 2500 vlinders geteld tijdens telling in Kuinderbos

Met stip bovenaan de lijst staat het bruine zandoogje. Daarvan werden er maar liefst 716 gespot. Reina Halman Fotografie

Veel mensen telden zondagmiddag 24 juli tegelijkertijd vlinders in het Kuinderbos bij Bant. De grootste vlindertelling werd dit jaar voor de zevende keer gehouden. Het beheer van bosranden, graslanden door Staatsbosbeheer Kuinderbos is gericht op meer biodiversiteit, wat meer vlinders en insecten blijkt aan te trekken maar ook goed blijkt te zijn voorvogels en kleine zoogdieren.

De 85 vrijwilligers liepen goed voorbereid één van de 33 routes. Vooraf bekijken de deelnemers een video. Hierin worden de kenmerken van de verschillende vlinders uitgebreid toegelicht. De leeftijd van de tellers varieert van kleuter tot gepensioneerde. Eén ding hebben deze mensen gemeen: ze zijn dol op vlinders. ‘Onder die vlinderaars zaten ook mensen die voor het eerst meededen en weinig ervaring hadden’, meldt boswachter Harco Bergman. Zij werden toegevoerd aan groepjes met ervaren tellers. Na afloop was er voor iedereen een ijsje en werd de uitslag bekend gemaakt.

Het Kuinderbos wordt ook wel ‘de grootste wilde vlindertuin van Nederland’ genoemd. Met behulp van deze jaarlijkse telling wordt de vlinderstand in kaart gebracht. Waarbij uiteraard ook aandacht is voor bijzondere soorten. Afgelopen zondag zijn er 2552 vlinders geteld. Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorig jaar, als reden daarvoor was de hoge temperatuur, iets te veel wind en het feit dat het Konninginnekruid nog net niet in bloei staat.

Het gaat om 27 verschillende soorten. Daaronder ook de zeldzame Kleine IJsvogelvlinder, Argusvlinder, Grote Vos, Grote weerschijnvlinder en het Hooibeestje. Met stip bovenaan de lijst staat het bruine zandoogje. Daarvan werden er maar liefst 716 gespot. Nummer twee was het Koevinkje met 226 vlinders. En als derde klein Koolwitje met 189.

Nieuws

menu