Staatsbosbeheer zoekt vrijwilligers voor de paddentrek in het Kuinderbos

Afgelopen jaar was het weer een leerzame ochtend in het Kuinderbos tijdens de paddentrek. Foto Reina Halman Fotografie

Staatsbosbeheer is weer druk met het organiseren van de paddentrek in het Kuinderbos. Zo’n 500 basisschoolkinderen komen de natuur tijdens de paddentrek een handje helpen door de padden en kikkers veilig over te zetten naar de Kuinderplas. Staatsbosbeheer zoekt nog vrijwilligers voor deze dag.

De dag waarop het allemaal moet gebeuren wordt nog gekozen door Staatsbosbeheer. De paddentrek begint zo rond eind februari en begin maart (temperatuur afhankelijk) en gaat door tot uiterlijk half april. Vanaf 1 maart helpen de schoolkinderen mee. ‘Voor deze nuttige, leuke en leerzame activiteit zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Bent u één of meerdere doordeweekse ochtenden per week in deze periode beschikbaar en heef u affiniteit met padden en kikkers? Meld u dan nu aan’, roept boswachter Harco Bergman op.

Als er een dag is gekozen wordt er een schema gemaakt van de scholen die zich hebben aangemeld in samenhang met de begeleidende vrijwilligers op basis van beschikbaarheid.

Kikkers en padden

Op deze aangegeven dag meldt de school zich om 9.00 uur bij de werkschuur aan de Hopweg 21 in Bant. ‘De vrijwilligers vangen samen met 1 of 2 begeleiders vanuit Staatsbosbeheer de school op. Ze verzorgen voor de kinderen een presentatie over de kikkers en padden en leggen uit wat de bedoeling is’. Daarna gaan de vrijwilligers met de kinderen en de begeleiders op pad.

Langs de paddenschermen aan de Hopweg en Schoterweg zijn om de zoveel meter kokers ingegraven waarin de padden zitten. De klas wordt in groepjes opgesplitst en gaat steeds om en om langs de kokers om de padden en kikkers tevoorschijn te halen. ‘Vrijwilligers worden ingewerkt en desgewenst begeleid door een boswachter of natuurgids van Staatbosbeheer’, aldus Bergman.

De padden en kikkers worden in emmers gedaan en aan het eind van de route langs de schermen wordt er naar de Kuinderplas gelopen waar de padden en kikkers worden uitgezet. De route is ongeveer 4 kilometer. Vrijwilligers zijn tussen 11.00 en 11.30 uur weer terug bij de werkschuur.

Opgeven

Indien nodig wordt de paddentrek corona-proof. Mocht het echter door de ontwikkelingen op dit vlak toch niet mogelijk zijn om de paddentrek met de hulp van schoolkinderen door te laten gaan, dan lopen de vrijwilligers alleen de route. Informatie en opgeven kan via boswachter Harco Bergman: h.bergman@staatsbosbeheer.nl of 06-54957406.

Nieuws

menu