Stemmen op foto's van Flevoland in de Tweede Wereldoorlog

Museum Het Oude Raadhuis te Urk

Regio - Op de website www.in100fotos.nl/Flevoland wordt woensdag bekendgemaakt welke 50 foto's van Flevoland in de Tweede Wereldoorlog zijn gekozen door de provinciale werkgroep Flevoland en de Tweede Wereldoorlog. Inwoners van Flevoland kunnen vanaf dan hun stem uitbrengen op de foto’s die hen het meest zeggen.

Een stem uitbrengen op de foto’s kan van 15 tot en met 21 januari via de website  www.in100fotos.nl/flevoland/stem . De 25 meest gekozen foto’s gaan als provinciale keuze deel uitmaken van een landelijke groep van foto’s waarvan een vakjury er uiteindelijk 100 uitkiest.

Selectie

De provinciale werkgroep, met vertegenwoordigers van Batavialand, Het Flevolands Archief, Historisch Centrum Noordoostpolder, Historisch Marknesse in Woord en Beeld, Museum Nagele, Museum Schokland, Omroep Flevoland, Stichting Ongeland, Urk in Oorlogstijd en Urker Museum Het Oude Raadhuis, heeft geprobeerd foto’s te selecteren die het beste het verhaal vertellen van wat zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld op Urk, in de Noordoostpolder en boven het IJsselmeer.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: 1. Militaire strijd en bevrijding, 2. Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden, 3. Duitse aanwezigheid, Collaboratie en Aanpassing, 4. Verzet en Repressie (Duitse terreur), en 5. Dagelijks leven.

Rondreizende pop-up tentoonstelling

De 50 foto’s die op de website worden getoond worden verwerkt in een pop-up tentoonstelling die in april, de Maand van de Vrijheid, in Flevoland zal rondreizen.

Onderduikersparadijs

Voor Flevoland is het heel bijzonder dat er in het grootste deel van de provincie nooit een oorlog is uitgevochten. Het nieuwe land van de provincie werd in vrede veroverd op de Zuiderzee. De Flevolandse foto’s gaan over de visserij van Urk, de bleekneusjes die vanuit het westen van Nederland naar Urk gingen om aan te sterken, de Noordoostpolder als onderduikersparadijs, de aanleg en ontginning van de polder met toestemming van de Duitse bezetter, de razzia van november 1944, de luchtoorlog boven het IJsselmeer en de teruggevonden vliegtuigwrakken in de polderbodem.

Nieuws

menu