Triathlon Noordoostpolder luidt noodklok

Het bestuur van Triathlon Noordoostpolder met vlnr Manon Maas, Berend Schotanus, Johanna Ensing en Kerst Beuckens zoekt opvolgers om het sportevenement in leven te houden Harry de Ridder

Emmeloord - Het is vijf voor twaalf. De countdown op de website van de Fit Fun Triathlon Noordoostpolder is nog in bedrijf, maar het is twijfelachtig of de triatlon op 28 augustus 2022 doorgaat. De stichting is naarstig op zoek naar een nieuwe voorzitter en het liefst nog een paar bestuursleden.

Eerlijk gezegd is het meer dan twijfelachtig of het sportevenement volgend jaar nog onderdeel is van de sportkalender in de polder. Voorzitter Kerst Beuckens vindt het welletjes na acht jaar. Hij wilde graag de tien keer volmaken, maar corona en de start van een eigen bedrijf dwarsbomen dat plan. Van de overige, overgebleven bestuursleden (Berend Schotanus, Johanna Ensing en Manon Maas) is alleen Ensing wellicht geneigd langer aan te blijven. Kortom, het voortbestaan van de triatlon hangt aan een zijden draadje. Voor eind 2021 moeten er opvolgers zijn, anders is het einde verhaal.

Flinke aderlating

Dat zou voor het sportieve landschap van de Noordoostpolder een flinke aderlating zijn. Beuckens en consorten bouwden in de afgelopen tien jaar een prachtig sportevenement op met een grote regionale uitstraling. De verhuizing van de Nagelerweg - Zwolsevaart naar het evenemententerrein aan de Marknesserweg was een schot in de roos. De editie van 2019 was, voorlopig en misschien voorgoed, een absoluut hoogtepunt met 1000 deelnemers, 2500 toeschouwers, prachtig weer en het wielrennen op de N50 tussen Emmeloord en Ens.

‘Met z’n allen zo’n evenement neerzetten, dat is kicken’, vindt Johanna Ensing. Beuckens is het met haar eens. ‘De week voor de wedstrijd is het niet leuk, zeker niet als mensen je opbellen en over de afsluiting van de N50 tekeer gaan. Maar als het eenmaal loopt: geweldig! Daar weegt het negatieve niet tegenop.’ Wat is er zo geweldig? Het viertal somt op: ‘De prestaties van de atleten, van wie je weet hoeveel ze trainen, al die bekenden die je tegenkomt, de prachtige sfeer en natuurlijk de vele toeschouwers.’

Abrupt einde

Aan al dat moois dreigt nu dus een abrupt einde te komen. Berend Schotanus denkt, dat de pandemie wel degelijk een rol heeft gespeeld in het ontstaan van de huidige, penibele situatie. ‘Corona heeft het proces van wisseling van de wacht versneld.’ Corona heeft er mede voor gezorgd, dat de opvolging zo beroerd verloopt. Beuckens: ‘Je mist je contacten bij wedstrijden en sportevenementen.’ Hij heeft toch met acht, negen potentiële opvolgers serieus gesproken, maar allemaal gaven ze niet thuis: tijdgebrek of geen feeling met de triatlon of ‘ik vervul al zo’n soort functie’.

Het is bijna een mission impossible, maar toch hoopt het bestuur vurig dat zich nieuwe bestuursleden aandienen. Voor een groot evenement als de triatlon van 2019 is een zeskoppig bestuur eigenlijk wel een voorwaarde. Het is geen sinecure om een dergelijk sportfestijn te organiseren, maar de stichting is in alle opzichten een kerngezonde organisatie. Het huidige bestuur staat garant voor een warme, goede overdracht en is bereid op de dag van de triatlon de nieuwe organisatoren met raad en daad terzijde te staan.

Gespreid bedje

Nieuwe organisatoren komen in een gespreid bedje, betoogt het zittende bestuur. Doorgroeien naar 1500 deelnemers is geen probleem. De afspraken over de afsluiting van de N50 gelden voor langere tijd. Wel moet jaarlijks de vergunning worden aangevraagd. Er liggen voor van alles en nog wat draaiboeken. Vergunningen zijn geregeld. En de stichting beschikt over meer dan 150 vrijwilligers. FTC Marknesse, AV NOP en Zignea regelen zelf per onderdeel de vrijwilligers. Hetzelfde geldt voor duikvereniging De Zeewolf en reddingsbrigade Noptunus.

Aandachtspunten zijn de teststraat op het evenemententerrein en de sponsoring. Er moet natuurlijk wel iets te doen zijn. Bij het zittende bestuur overheerst het goede gevoel over de afgelopen jaren. Wie heeft zin en tijd en is eerzuchtig genoeg om het voortbestaan van de Triathlon Noordoostpolder veilig te stellen? Bel, app of mail Kerst Beuckens: 06-22374400 voorzitter@triathlonnoordoostpolder.nl

Harry de Ridder

Nieuws

menu