'U wilde helemaal niet tot een compromis komen.' CDA en ChristenUnie in gemeente Noordoostpolder bij voorbaat kansloos in door PU geleide formatie

De politieke verhoudingen in gemeente Noordoostpolder zijn in het formatieproces behoorlijk opgeschud. Foto Cees Walinga

Emmeloord - ‘U wilde niet tot een compromis komen’, vatte Marian Uitdewilligen van het CDA woensdagavond de extra raadsvergadering over het formatieproces kernachtig samen.

Ze sprak tot Toon van Steen de fractieleider van de Politieke Unie die na de verkiezingen in maart als grootste partij in Noordoostpolder het voortouw mocht nemen bij de formatie. Van Steen zei in de door ChristenUnie-SGP aangevraagde extra raadsvergadering expliciet dat op voorhand een coalitie met ChristenUnie-SGP en CDA niet aan de orde was voor de PU. Een goede lezer van het verkiezingsprogramma van de PU had dit namelijk al kunnen lezen, wees Van Steen naar het werk waarin staat dat de partij niet voor het compromis gaat, maar vernieuwing wil. Daarvan afwijken zou volgens hem kiezersbedrog zijn. Volgens de afgeserveerde partijen waren de verschillen echter niet zo groot om er niet uit te kunnen komen, maar was er inhoudelijk niet eens over gesproken.

Koffie

Het eerste gesprek met de partijen na het advies van de informateurs om als eerste een coalitie van PU, CDA en CU-SGP te onderzoeken was bij een kop koffie en zonder agenda en notulist. Het zou over vernieuwingsgerichte onderwerpen gaan. ‘Wij zijn naïef geweest om dit te accepteren’, gaven Uitdewilligen en Anjo Simonse van de ChristenUnie toe, want vergaderingen op het gemeentehuis worden doorgaans genotuleerd. Ze baseerden hun goedgelovigheid op acht jaar constructieve samenwerking met de PU, waarin ze op bestuurlijk niveau lief en leed deelden. Breken met het ambtelijke vergaderprotocol was al vernieuwing.

De PU wil haar eigen koers varen op het gebied van softdrugsbeleid, zondagsopenstelling van winkels en woningwelstand in het buitengebied. Met de brief van het Centrummanagement dat expliciet vroeg om meer ruimte voor winkelen op zondag en een softdrugsbeleid dat met een coffeeshop, twee jaar voordat wietteelt legaal wordt, een doel moest zijn en geen middel, zou er een compromis mogelijk moeten zijn. ‘Maar om daar te komen was niet wat u wilde’, vielen Uitdewilligen en Simonse de schellen van de ogen.

Kloof

Van Steen haalde nog een citaat van informateur Jan Westmaas aan uit het informatierapport. Die stelde dat de pragmatisch moeilijk overbrugbare punten als eerste besproken moesten worden. Dat was gebeurd in een informele setting. De PU zag de kloof groter dan CDA en ChristenUnie-SGP en stak er geen energie in, en omdat voor VVD, ONS en PvdA op deze gebieden geen drempels liggen, koos de PU voor optie 3b uit het informatierapport. Het coalitieakkoord van de partijen wordt binnenkort verwacht. Daarin wordt duidelijk welke vernieuwing de gemeente te wachten staat. Sandra Schrijver van GroenLinks deed een oproep aan PU, CDA en ChristenUnie-SGP om de formatieruzie bij te leggen en met elkaar rond de tafel te gaan. Burgemeester Roger de Groot gaf de partijen deze opdracht ook mee om zo constructief een nieuwe raadsperiode in te kunnen gaan. Het mag duidelijk zijn dat de verhoudingen in de nieuwe raad op scherp staan.

Cees Walinga

Nieuws

menu