Urk 'gekrenkt' door grappig bedoelde opmerkingen in programmaboekje Noordscheschut

SV Urk en Richard Karrenbelt verlengen samenwerking SV Urk

Urk - Ophef in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. In het programmaboek bij de derby Noordscheschut-HZVV stonden zaterdag grappig bedoelde opmerkingen aan het adres van HZVV en SV Urk. Niet iedereen kon er om lachen.

Het was even schrikken voor supporters en bestuursleden van HZVV toen ze zaterdag voorafgaand aan de derby tegen Noordscheschut het programmaboekje opensloegen. De club uit Hoogeveen kreeg er in het voorwoord flink van langs.

HZVV werd daarin een ‘grote broer’ genoemd, maar dan wel zo’n broer waar men een hekel aan heeft. Zo eentje die elke zondag fris vooraan in de kerk zit. Er stond bovendien geschreven dat HZVV een sfeerloze club is, waar de supporters enkel bestaan uit 46 familieleden van HZVV-speler Yannick Manusiwa en een decadente businessclub.

En ook dat de kantine de grootste fabriekshal in Hoogeveen is en een uur na de wedstrijd en na het drinken van vier Amstel-light iedereen er naar huis gaat.

Inteelt

Humor, zal de schrijver van het programmaboekje hebben gedacht. En over wat humor is, kan heel verschillend worden gedacht. Bij HZVV konden ze er in elk geval niet om lachen. En ze waren niet de enige. In het voorwoord werd Urk en passant in verband gebracht met inteelt. Daar waren ze bij SV Urk, dat ook bij Noordscheschut en HZVV in de competitie zit, verbolgen over.

‘Zo’n woord, dat krenkt ons natuurlijk’, reageerde Urk-voorzitter Dick Hellinga. ‘Ik vind dat buiten elke proportie. Hoe kun je zo’n woord gebruiken? Dat stadium zijn wij in Urk allang gepasseerd. We kunnen zeker tegen humor, maar dit vatten wij niet zo op’.

Excuses

Het bestuur van Urk stuurde maandagochtend een mail naar het bestuur van Noordscheschut. ‘Een halfuur later kregen we bericht terug. Ze betreurden het voorval. Het is buiten hun bestuur om gegaan. Ze boden hun excuses aan en lieten weten dat de schrijver van het stuk dat ook nog zou doen. Wat ons betreft is daarmee de kous af’.

HZVV-voorzitter Henk de Jong wilde niet veel kwijt over de ontstane ophef. ‘Het verraste me wel toen ik het las. Ik schat in dat het grappig bedoeld was, maar dat was het niet. Bij Noordscheschut zitten ze er vast ook mee in hun maag. Verder wil ik er niets over zeggen.’’

Onaangenaam verrast

Niet alleen de voorzitters van HZVV en Urk waren onaangenaam verrast. Dat gold ook voor Noordscheschut-voorzitter Paul Volbeda. ‘Ik had een programmaboekje gekocht, maar had het niet gelezen’, sprak Volbeda. ‘In de tweede helft van de wedstrijd wees een HZVV-supporter mij er op. Ik wist niet wat ik las’.

De voorzitter van de debuterende hoofdklasser nam direct na de wedstrijd contact op met de supportersvereniging, die het programmablad samenstelt. ‘Ik heb ze aangegeven dat het niet kan. Daar waren ze het mee eens. Iemand buiten de supportersvereniging had het stukje geschreven. Ik ken de schrijver. Dat is een doodgoeie jongen. Hij schrijft normaal over onze club. Daar worden wij ook wel eens voor lul gezet. Dat vind ik prima, maar dit soort dingen kun je niet over andere clubs schrijven. Ik heb nog niet met hem gesproken, maar dat gaat ongetwijfeld nog gebeuren’.

Positief beeld

Volbeda betreurt het voorval dus. ‘Ik bied mijn excuses aan bij de twee clubs. Wij willen graag een positief beeld over onze club. Dat is zo ineens weg. Wat er in het blad stond, kan gewoon niet. De volgende keer moet het stukje goed gelezen worden voordat het geplaatst wordt. Dat hebben we er wel van geleerd’.

Nieuws

menu