Urker jeugd betuigt spijt na gesprek met holocaust-overlevende

pixabay.nl

Urk - Urker jeugd die vorige week tijdens een feestje in nazi-uniformen en een gevangispak met Jodenster liepen betonen spijt nadat ze zaterdag in luisterden naar Holocaust-overlevende Lous Steenhuis-Hoepelman.

Steenhuis bood snel na het zien van de schokkende beelden aan om de jongeren te vertellen over haar persoonlijke ervaringen. Dat aanbod werd aangegrepen door Maarten Post en voorbereid met een collega geschiedenisdocent. Beiden zijn werkzaam in het voortgezet onderwijs op Urk. Post leidde zaterdag het gesprek.

Bergen-Belsen

Als kind maakte Steenhuis de Holocaust mee. Via kamp Westerbork werd zij op transport gezet naar krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen en daarna naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar maakte zij de bevrijding mee door de Russen.

Het is de jongeren duidelijk geworden wat hun gedrag heeft aangericht bij oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Zij kregen inzicht door het verhaal van Steenkamp en erkenden het leed dat haar, en velen met haar, is aangedaan tijdens de Holocaust. Het gesprek heeft ertoe geleid dat de impact van de verkleedactie diep tot hen is doorgedrongen. De jongeren boden elk hun excuses aan en er werd een boeket bloemen overhandigd aan Steenhuis.

Vervolg

Over een aantal maanden staat een vervolgbijeenkomst gepland waarbij een rondleiding door Herinneringscentrum Kamp Westerbork gegeven wordt. Daar zal Steenhuis een lezing verzorgen.

De ouders van de betrokken jongeren hebben na het gesprek van zaterdag een uitnodiging ontvangen voor een besloten bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst is het uitwisselen van ervaringen en het voorkomen van dergelijke gebeurtenissen. Ook zal het gaan over specifieke hulp of ondersteuning.

Nieuws

menu