'Van betekenis kunnen zijn voor een kind is zo waardevol'. Triade Vitree start campagne ‘De NOP zoekt pleegouders’

Greetje en Joyce op pad met flyers en posters van de campagne ‘De NOP zoekt pleegouders’. Eigen foto

Emmeloord - Met posters en flyers zijn de pleegouders Joyce en Greetje uit Emmeloord de afgelopen weken op pad om aandacht te vragen voor het tekort aan pleeggezinnen in de Noordoostpolder.

Zo’n twintig jaar geleden leerden ze elkaar kennen via hun mannen die collega’s waren. Behalve vriendinnen zijn ze ook allebei pleegouder bij Triade Vitree. Omdat ze uit ervaring weten hoe belangrijk het is om kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien een fijn en veilig thuis te geven, zetten ze zich met hart en ziel in voor de campagne ‘De NOP zoekt pleegouders’.

Een gewoon thuis

Toen het krijgen van meer eigen kinderen voor Greetje en haar man na de geboorte van hun eerste zoon om medische redenen niet was weggelegd, kozen zij ervoor om hun huis en hart open te stellen voor een pleegkind. ‘We dachten aanvankelijk aan één pleegkind maar dat werden er uiteindelijk drie’, vertelt Greetje, die van huis uit gewend is aan pleegkinderen in de familie.

Op de vraag waarom ze het fijn vindt om pleegouder te zijn, zegt Greetje: ‘Je leert er veel van en het brengt nieuwe mensen en ervaringen in je leven. En we bieden ‘een gewoon thuis’, iets wat ieder kind graag wil.’

Het verschil maken

Joyce en haar man begonnen zo’n 15 jaar geleden met weekendpleegzorg voor een meisje van vier jaar. ‘Het was zo leuk, we hadden toen zelf nog geen kinderen en we genoten ervan om leuke dingen te doen met dat meisje. Cakejes bakken, voorlezen, samen de Smurfen kijken. We deden het gewoon, met heel ons hart, ze maakte echt deel uit van ons leven en steeds vaker haalden we haar ook even op buiten de weekends om’, vertelt Joyce, die inmiddels ook fulltime pleegouder is van het dochtertje van hun eerste pleegkind. Op de vraag waarom zij naast hun eigen drie kinderen ook voor dit meisje zorgen, zegt Joyce: ‘Wij doen dit, omdat we in haar leven het verschil kunnen maken. Hier kan ze opgroeien en worden wie ze is.’

Elkaar steunen

Joyce en Greetje zijn niet alleen vriendinnen, ze steunen elkaar ook in voor- en tegenspoed in het pleegouderschap. ‘Er komt best veel bij kijken en omdat we allebei de wereld van pleegzorg goed kennen, snappen we elkaar altijd gelijk en dat is heel fijn. We komen niet super veel bij elkaar over de vloer maar als er iets is, dan zijn we er voor elkaar’, vertellen Joyce en Greetje. Ook voor nieuwe startende pleegouders in de Noordoostpolder zouden ze graag iets willen betekenen.

Zeker als je net begint is het fijn om even je verhaal bij elkaar kwijt te kunnen of elkaar te helpen als je met praktische vragen zit. Joyce en Greetje hopen met hun acties meer mensen uit de Noordoostpolder te motiveren om iets te willen betekenen voor kinderen.

Maatwerk

Ieder kind is uniek en iedere situatie is anders. Daarom is een diversiteit aan pleeggezinnen ook zo belangrijk. Nieuwe pleegouders worden door Triade Vitree zorgvuldig voorbereid en gescreend.

Door middel van een training en persoonlijke gesprekken kijkt Triade Vitree samen met jou welke vorm van pleegzorg het best past bij wat jij als gezin, als pleegouder te bieden hebt. Dat kan een weekendje in de maand zijn, af en toe tijdelijke opvang of misschien heb jij wel ruimte om kinderen langdurig op te vangen en te begeleiden tot ze op eigen benen kunnen staan.

Kom naar de informatieavond

Wil je meer weten dan ben je van harte welkom op de informatieavond op dinsdag 10 mei in de bibliotheek in Emmeloord. De avond begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur. Samen met Joyce en Greetje vertellen mensen van Triade Vitree je alles over het pleegouderschap. Uiteraard is er deze avond alle ruimte voor jouw vragen. Ken je iemand voor wie deze avond ook interessant kan zijn? Geef het vooral door of kom samen!

Contact en aanmelden: pleegzorg@triadevitree.nl

Meer informatie: triadevitree.nl/pleegouders

Nieuws

menu