Volharding loont voor crossers AV NOP

Het podium. Foto: AV NOP

Al vanaf 2013, toen de mastercrossers van AV NOP verrassend zilver pakten op het NK, was het doel om Nederlands kampioen te worden. Na verschillende mislukte pogingen was het vorig weekeinde in Tilburg wel raak: AV NOP pakte het goud in de categorie masters 35+. ‘Natuurlijk zijn we er hartstikke blij mee,’ aldus Tjeerd Popkema.

De atleet en trainer van AV NOP, sinds kort woonachtig in Wapenveld, was zelf een van de lopers van het team, dat verder bestond uit Erik en Arjen Driesen, Daniël Klappe (allen uit Vollenhove), Jasper Stege en Bas Hollegien (beide uit Emmeloord) en Tjeerd Popkema. De tijd van de beste drie atleten was bepalend voor de teamklassering. Erik Driesen (vijfvoudig nationaal kampioen bij de masters), Daniël Klappe en Bas Hollegien, die individueel ook in de prijzen viel door derde te worden, waren de atleten, die de buit veiligstelden.

Hollegien doorslaggevend

De 63ste Warandeloop betekende de doorbraak voor de mastercrossers van AV NOP. Ook negen jaar geleden vormde het driedaagse internationale hardloopevenement het decor voor een uitstekend optreden van de AV NOP-crossers. Erik Driesen, Daniël Klappe en Bas Hollegien zijn nu gezamenlijk de drie beste crossers van Nederland bij de masters 35+. Dat Hollegien de 35 is gepasseerd, is een zegen voor het team. ‘Met Erik en Bas hadden we twee lopers, die bij de eerste tien eindigden. Dat Bas erbij kwam, was doorslaggevend,’ zegt Popkema.

Wat was dan de rol van de andere lopers? ‘Je wint als complete ploeg,’ is Popkema stellig. ‘Erik, Bas en Daniël hebben de punten gepakt, maar de andere lopers heb je voor de breedte nodig. Vorig jaar stonden we met maar drie atleten aan de start. Als er dan eentje niet fit is, heb je een probleem. Met een grotere ploeg doe je aan risicospreiding.’ Het 7,5 kilometer lange parcours was volgens Popkema niet zwaar. ‘Je hoeft geen crossspecialist te zijn om daar hard te lopen.’ Het team van AV NOP liep hard genoeg om PAC uit Rotterdam en Leiden Atletiek achter zich te laten.

Stevige concurrentie

Wat de prestatie van de mannen van AV NOP nog mooier maakt, volgens Tjeerd Popkema: ‘Er was sprake van stevige concurrentie uit onder meer Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Leiden. Dat was de afgelopen jaren niet het geval. Erik werd vorig jaar individueel kampioen en werd dit keer vierde. Dat zegt wel wat.’ Zelf droeg Popkema ook als coach bij aan het succes. ‘Je moet als trainer het groepsproces aansturen: we gaan voor goud, hoe zit het met je eigen planning? En ook: vergeet dat NK niet!’

Jaren geleden deden mannen als Peter Gnodde, Jan Loosman en Jacob Snoek ook een poging om Nederlands kampioen te worden. Toen was Tjeerd Popkema er ook al bij. Dit keer viel alles op z’n plek. ‘Maar weinig clubs hebben twee toplopers in de categorie 35+,’ aldus Popkema, doelend op Erik Driesen en Bas Hollegien. Ook belangrijk: ‘We hebben gewoon een leuke, fanatieke groep. Dat gegeven vormt eigenlijk de sleutel tot de wil om op hogere leeftijd nog dergelijke doelen na te blijven streven.’


Harry de Ridder

Nieuws

menu