Voorbereidingen voor Verlichte Boerderijenroute in volle gang

Eerdere editie van de Verlichte Boerderijenroute NOP.

Eerdere editie van de Verlichte Boerderijenroute NOP. Eigen foto

Iedere twee jaar kan in de gemeente Noordoostpolder de Verlichte Boerderijenroute worden gereden. Tijdens dit uitje voor jong en oud wordt een deel van de polder letterlijk in het licht gezet. Voor de editie van dit jaar, op 9, 10, 11 en 16, 17, 18 december, zijn de voorbereidingen in volle gang.

De Verlichte Boerderijenroute, die dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden, voert rond Emmeloord, Marknesse en Luttelgeest. Tijdens de route zijn zo’n honderd verlichte objecten te bewonderen zijn. Gedacht moet hierbij worden aan verlichte boerderijen, landbouwmachines, bomen en andere bijzondere objecten. De lichtroute wordt ook dit jaar weer ondersteund door een audiotour.

Bedrijven bezoeken

Tijdens de editie van 2020 konden er door de coronamaatregelen geen open dagen plaats vinden. Als alles mee zit kunnen de bezoekers dit jaar wel weer diverse bedrijven op de route bezoeken. Ook de zogenaamde drive-thru’s die tijdens de vorige editie zijn geïntroduceerd, komen terug.

Zo kan er gereden worden over landpaden, diverse erven en door een koeien- en schapenschuur. Bij Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest wordt een belevingslocatie gerealiseerd. Hier bestaat de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en meer te zien en te leren over agrarische bedrijven in Noordoostpolder.

Extra aandacht

Tijdens de route is er extra aandacht voor het jubileumjaar van Noordoostpolder: 60 jaar gemeente, 80 jaar nieuw land. In de audiotour en op de belevingslocatie wordt aan de hand van dit thema vooruit gekeken naar de komende 20 jaar. Hoe zal het buitengebied van de Noordoostpolder er over 20 jaar uitzien en wat betekent dit voor de betrokkenen?

Op dit moment is de werkgroep hard aan het werk om de te belichten objecten in beeld te brengen en afspraken te maken met bewoners en ondernemers op de route. Ook aan de inhoud van de audiotour wordt druk gewerkt.

Lampen controleren

Praktische hulp wordt geboden door de deelnemers van Zorgboerderij Op de Wurf in Nagele. Zij controleren of de 250 lampen die in bezit zijn van de organisatie nog werken. Ook bouwen ze nieuwe borden met verlichte pijlen om de open dagen en drive-thu’s op de route aan te geven.

De Verlichte Boerderijenroute wordt onder andere mogelijk gemaakt door Gemeente Noordoostpolder, Provincie Flevoland, LTO Noord afdeling Noordoostpolder, Countus accountants + adviseurs en Leyten & Van der Linde.

Gratis gereden

De lichtroute, die gratis gereden kan worden, is verlicht van 16.30 tot 22.00 uur. Meer informatie is online te vinden.