Werkstraf Urkers voor in haven duwen van BOA

.Pixabay.nl

LELYSTAD/URK – De politierechter in Lelystad heeft twee Urkers (beiden 18) veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur, omdat ze een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) op 2 juni in het water van de haven van Urk duwden.

‘Een enorme rotstreek’, noemde de officier van justitie dat woensdag ter zitting. De BOA kwam met de schrik vrij, maar dat had heel anders kunnen aflopen, verzekerde de officier. De man maakte een val van zo’n 1,5 meter vanaf de kade in het diepe water. Tot overmaat van ramp werd het voorval ook nog eens gefilmd. De videobeelden haalden destijds het landelijke nieuws.

Geintje

De twee Urkers vertelden ter zitting dat het allemaal als geintje was bedoeld. ‘We dachten niet echt na over de gevolgen’, zeiden ze en boden hun excuses aan aan het slachtoffer, dat achter hen in de zaal zat. Die zei dat enorm te waarderen.

Ze hadden die warme zomerdag met nog twee minderjarige klasgenoten -die zich later moeten verantwoorden bij de rechter- een tussenuur van school en waren zich net aan het afdrogen na een duik in de haven. Daar zagen ze de BOA lopen en kreeg een van hen opeens het idee om hem het water in te duwen.

‘Iedereen op Urk heeft een hekel aan hem, omdat hij allemaal bekeuringen uitdeelt. Het is een misselijk ventje’, zei een van de Urkers eerder bij de politie. Ter zitting beaamde hij dat. ‘Maar ik heb persoonlijk niks tegen hem. Het was gewoon een domme actie.’ 

Boeman  

Dat geldt ook voor de andere Urker. ‘Op Urk gaat hij rond als een boeman, maar ik heb zelf nog nooit wat met hem te maken gehad.’ Hij lokte de BOA die dag naar de kade met een smoesje over een telefoon die in het water was gevallen. Zijn kompaan gaf hem vervolgens een duw, waarna hij in het water viel. De twee minderjarige kompanen filmden alles en al snel kwamen de beelden online en gingen het hele land door.

Te kijk gezet

‘Ik ben publiekelijk te kijk gezet’, zei de BOA in een slachtofferverklaring. Hij is naar eigen zeggen wel gewend dat hij zich met zijn werk niet heel populair maakt op Urk. Maar dat hem dit zou overkomen, had hij nooit verwacht. 

Het vertrouwen in zijn medemens is volgens hem aangetast en ook zijn werkplezier. Inmiddels werkt hij niet meer op Urk, mede door dit voorval. ‘Ik werk nu met collega’s, dat voelt voor mij fijner.’

Hij vroeg om een immateriële schadevergoeding van 500 euro en een materiële van 185,80 euro voor proceskosten en een huisartsenrekening. De officier van justitie vond dat heel redelijk en eiste verder een werkstraf van 160 uur, waarvan tachtig uur voorwaardelijk en een celstraf die gelijk is aan de dagen die de mannen al in voorarrest hebben gezeten. 

Berouw

Maar de rechter vond een lagere straf passend, gezien hun leeftijd, hun getoonde berouw en het feit dat ze volledig meewerkten met de politie. Ze vertelden ter zitting ook dat ze hadden geprobeerd het goed te maken met het slachtoffer. ‘Maar dat werd ons door de gemeente afgeraden.’


‘Ik denk dat jullie genoeg zijn geschrokken van dit alles, dus een voorwaardelijke straf als stok achter de deur lijkt me niet nodig’, zei de politierechter daar verder nog over.

 

Nieuws

menu