Woonperspectief voor gescheiden stellen is in Noordoostpolder beter dan elders

De appartementen in De Golfslag in Emmeloord werken mee aan een gunstig woonklimaat in de Noordoostpolder. Archief NOP

Nagele - Voor mensen die scheiden is er in de Noordoostpolder meer woonperspectief dan elders. Dit constateert Ramona Bleyie van mediationpraktijk De Boog in Nagele.

In haar vorige woonplaats Velsen was ze actieleider van Weg met de wooncrisis. ‘Ik ben net uit Velsen in Nagele komen wonen. In Velsen voerde ik actie tegen de wooncrisis en heb ik me ingezet dat mensen na een scheiding een urgentieverklaring krijgen voor een sociale huurwoning. Als er geen woonruimte is voor gescheiden partners biedt dat hen geen perspectief.’

Huiselijk geweld

Als mediator bij scheidingen ziet Ramona de gevolgen van de wooncrisis voor de getroffen gezinnen. ‘Vaak blijven de partners dan noodgedwongen bij elkaar wonen en kunnen ze niet vooruit, en de praktijk is ook dat het leidt tot meer huiselijk geweld’, zegt Bleyie. ‘En als de partners uit de regio moeten verhuizen krijg je een probleem met co-ouderschap en veel nadelen voor de kinderen die daardoor vaak ontworteld worden van hun omgeving.’

Nu Bleyie haar praktijk in de polder voortzet, maakte ze meteen een afspraak met wethouder Marian Uitdewilligen hoe het met de woningnood in de polder gesteld is. In meer of mindere mate speelt de problematiek overal in Nederland. Vaak wordt de eerste woningnood opgelost met wonen op vakantieparken, maar in de Noordoostpolder lijkt het mee te vallen.

Spoedzoekers

‘De problematiek zoals ik ken in Velsen, speelt hier niet, begrijp ik van de wethouder. In Emmeloord worden binnenkort door Mercatus 40 woningen gebouwd voor onder meer spoedzoekers, zoals mensen die gescheiden zijn, starters of statushouders. Een locatie hiervoor is op dit moment nog niet bekend. Daar komt bij dat de voormalige Golfslag verbouwd wordt tot appartementengebouw voor jongeren en ouderen. Als dat gerealiseerd wordt, zorgt dat weer voor doorstroming’, stelt Bleyie.

Dat er in de polder ruimte is om te scheiden, doet Bleyie goed. ‘In het scheidingsproces is wonen een belangrijke component. Het is belangrijk dat er een goed woonbeleid is. In Velsen miste ik dat en zag ik ook niet dat er een structurele oplossing gezocht werd.’ De gemeente Noordoostpolder is overigens niet de gemeente waar gemiddeld veel gescheiden wordt. Urk telt het laagste aantal van Nederland. De Noordoostpolder is op Urk na de gemeente met de minste scheidingen in Flevoland volgens de Echtscheidingsmonitor 2020.

Cees Walinga

Nieuws

Meest gelezen