ZOMERSERIE De Deel rond Deel 4: ‘Gasten voelen het plezier dat hier is.’

Martijn Stroomer met Melvin Vermaire op het terras van Brasserie AanDeel aan de vernieuwde Deel. Foto Cees Walinga

Emmeloord – ‘Koffie mag een feestje zijn’, vindt Martijn Stroomer van Brasserie AanDeel aan De Deel 21-3 in Emmeloord. De ochtendzon warmt het plein op als de eerste gasten voor een kop koffie met wat lekkers op het terras plaatsnemen.

De brasserie, die werkt met zoals zij het noemen ‘collega’s met een hulpvraag’, is ruim een jaar geopend en loopt boven verwachting goed, zegt Martijn, die de bedrijfsvoering samen met Annemarie van Wieren doet. Wat de aantrekkingskracht van Brasserie AanDeel is, durft Martijn niet meteen te zeggen, maar dat mensen er graag komen en de weg inmiddels weten te vinden doet hem goed.

Slagroom

Misschien is het wel het glaasje met slagroom met een bodempje Marrakechlikeur bij de koffie, dat het verschil maakt. Die zoetigheid werkt aanstekelijk om ook een tweede kopje te bestellen en doe daar dan ook nog eens de standaard Blokzijler Brokjes uit de eigen keuken bij. Een verwennerij die gewaardeerd wordt. En wie er verder iets bij bestelt, krijgt vers zelfgemaakt gebak voorgeschoteld door een ‘collega met een hulpvraag’, die allen zichtbaar genieten van hun werk.

Zoals Melvin Vermaire uit Bant die een deel van het terras bedient. Hij was er al vanaf het begin bij en ziet het steeds drukker worden. ‘Ik werk overal in het restaurant, maar het terras vind ik het mooist.’ Toen hij nog op de Zonnebloemschool zat liep hij stage bij Het Wapen van Ens. En nu werkt hij vast bij de Brasserie. Het werkplezier straalt van zijn gezicht af.

Droom

‘Ja we hebben hiermee onze droom gerealiseerd’, zegt Martijn. Drie Jaar geleden zijn van Oost en van Tilburg Ontwikkelingen in contact gekomen met de Strandhoeve Groep, die na intensief onderzoek de exploitatie van de zaak op zich heeft genomen. Daarmee is de wens om in het centrum een horecavoorziening met dagbesteding te realiseren vervuld.

Martijn en Annemarie die al jaren ervaring hebben met de horeca dagbesteding geven in de Brasserie samen met andere collega begeleiders leiding aan een team van 18 collega’s. Iedere dag zijn er 10 tot 12 collega’s met een hulpvraag werkzaam. Die groepsgewijs en één op één begeleid worden

Gewaagde stap

Iets helemaal nieuws beginnen naast het gerenommeerde Voorhuys, Eindeloos en het nieuwe paviljoen in Emmeloord, was wel een gewaagde stap, benadrukt Martijn. ‘Het was spannend, want je weet niet hoe het hier gaat lopen en dan is er de concurrentie; dan denk je wel eens: kan het allemaal wel. Om die reden is de kwaliteit natuurlijk erg belangrijk. Als je 3,50 euro betaalt voor een stuk appeltaart en je krijgt een stuk uit de vrieskist dan ben je teleurgesteld. Dat gebeurt hier dus niet. Kwaliteit verkoopt zichzelf. En daarom ook de slagroom en het likeurtje standaard bij de koffie.’ De brasserie biedt verder een complete lunchkaart met royale keuze.

Gunstige zon

En wat ook niet onbelangrijk is als het om het terrasbezoek gaat, is de gunstige zonnestand. ‘We hebben hier de hele dag zon op het terras.’ In het restaurant valt de open keuken op. ‘Het laten zien wat je doet is belangrijk voor ons’, weet Martijn.

Buiten de dagbesteding om zijn de dineravonden op vrijdag en zaterdag doorgaans volgeboekt. ‘Je moet echt reserveren.’ En beperkingen vanwege personeelstekorten kent de brasserie niet. ‘Op vrijdag -en zaterdagavond werken we met parttimers en wekelijks komen jongeren langs om te vragen of ze hier aan het werk kunnen. Twee avonden werken is ook nog eens ideaal voor de chef-kok, die niet alle avonden hoeft te werken.’

Gouden stek

Het was aanvankelijk even zoeken naar een plekkie, maar Brasserie AanDeel heeft een gouden stek gevonden aan De Deel, ervaren de betrokkenen. ‘Je ziet het hier tot wasdom komen. De superleuke aankleding van het plein en ook nog eens het gratis parkeren voor de deur. Wat wil je nog meer. Onze droom is uitgekomen en de gasten voelen het plezier dat hier is. Dat is misschien wel de reden dat het zo lekker loopt’, besluit Martijn.

Cees Walinga

Zomerserie: De Deel rond

Weekblad De Noordoostpolder maakt deze vakantietijd een rondje over de vernieuwde Deel in Emmeloord. Iedereen vindt of vond er wel wat van. De verbouw van de poldertoren staat nog op het programma en het Sinkegebouw moet nog verrijzen, maar verder is het af. Hoe ervaren de nieuwkomers aan het heringerichte plein hun nieuwe werk- en woonomgeving, vroeg de krant zich af.


Nieuws

menu