Zes Oekraiense gezinnen ondergebracht in voormalige kerk aan Meldestraat Emmeloord

De voormalige kerk aan de Meldestraat waar zes Oekraïense gezinnen opgevangen worden. Foto Cees Walinga

Emmeloord - In de voormalige kerk aan de Meldestraat in Emmeloord worden sinds begin september zes gezinnen uit Oekraïne opgevangen.

Het pand is aangepast voor langdurige opvang, waarvan er meerdere plekken zijn in de Noordoostpolder. Ook in Marknesse biedt een oud kerkgebouw onderdak aan Oekraïense families, net als enkele woningen in de Schoenerstraat in Emmeloord. Daarnaast zijn er nog steeds Oekraïense vluchtelingen ondergebracht in het Dokter Jansencentrum, waar opvang is voor tachtig personen.

Buiten particuliere opvang om, was in het Dokter Jansencentrum de eerste opvang voor vluchtelingen uit het oorlogsgebied. In totaal zijn er op dit moment rond 110 ontheemden in de Noordoostpolder. Dat aantal is vergelijkbaar met het aantal in het begin van de oorlog., zegt Ilona Holtland, locatie manager van de opvang in Noordoostpolder.

Af en toe gaan er vluchtelingen terug, maar dat aantal is te verwaarlozen, zegt Holtland. Nu binnenkort de vluchtelingenboot Rossini op Urk vervangen wordt voor een kleiner schip, betekent dat niet dat vluchtelingen die niet meer op het schip terechtkunnen in de buurt opgevangen worden. ‘Dat gaat via de veiligheidsregio. Die kijken waar plek is voor deze mensen. Op dit moment is de opvangcapaciteit in Noordoostpolder vol’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Nieuws

menu