Zuiderzeegezichten van Schotel in musea Schokland, Urk en Enkhuizen

Uitvarende Botter bij Volendam geschilderd door Anthonie Pieter Schotel.

Uitvarende Botter bij Volendam geschilderd door Anthonie Pieter Schotel. Collectie Museum

Urk/Schokland – De historische banden tussen de Zuiderzeeplaatsen Enkhuizen, Urk en Schokland worden aangehaald in de tentoonstelling ‘Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel’, die te zien is in Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Museum het Oude Raadhuis op Urk en Museum Schokland.

In de tentoonstelling komen alle facetten van Anthonie Pieter Schotels kunstenaarschap aan bod: zijn botters, zijn luchten en water, maar ook de door hem vastgelegde klederdrachten en het leven in de verschillende Zuiderzeeplaatsen.

Zeven musea uit het Netwerk Zuiderzeecollectie werkten samen voor de organisatie van de tentoonstelling. Iedere locatie toont op eigen wijze een deel van het leven van de kunstenaar. Wethouder van de gemeente Urk Freek Brouwer opende de tentoonstelling in het Urker museum, daarna volgende opening op Schokland.

Voormalige eilanden

In de Museumkerk werd een korte lezing over A.P. Schotels leven gehouden door Ans Koning, nicht van Anton en Elisabeth Schotel. Wethouder Marian Uitdewilligen opende de tentoonstelling in Museum Schokland, waarna ook daar een deel van de tentoonstelling werd bezichtigd. Marcel Jansen, directeur van Cultuurbedrijf Noordoostpolder en Jan Verhoeff, coördinator van Museum Urk, benadrukten in een korte toespraak het belang van de hernieuwde samenwerking tussen de voormalige eilanden.

Schilder van de Zuiderzee

De Nederlandse kunstschilder A.P. Schotel begon aan zijn omvangrijke oeuvre nadat in 1918 de plannen van ingenieur Lely werden aangenomen: de Zuiderzee zou afgesloten en ingepolderd worden en de Zuiderzeecultuur misschien voorgoed verdwijnen. Obsessief legde hij vanaf dan het leven en de visserij in plaatsen als Volendam, Spakenburg en Urk vast. Van grote artistieke kwaliteit zijn Schotels wolkenluchten, maar wat hem het meest fascineerde was de botter. Schotel kan wel ‘biograaf van de botter’ genoemd worden.

Reizende tentoonstelling

Zeven musea – alle onderdeel van Netwerk Zuiderzeecollectie – leenden voor deze tentoonstellingen diverse stukken uit particuliere en rijkscollecties, die zelden te zien zijn in het openbaar. Daarnaast putten de deelnemende musea voor dit grote Schotel-overzicht uit hun eigen collecties. De tentoonstelling is t/m 3 juli te zien in Enkhuizen, op Urk en Schokland, waarna de tentoonstelling te zien zal zijn in Stadsmuseum Harderwijk, Museum Spakenburg, het Volendams Museum en het Huizer Museum. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de sites van de deelnemende musea en op de site Zuiderzeecollectie.nl .