Grote stroomstoring veroorzaakt chaos in Flevoland. Treinverkeer tussen Lelystad en Dronten urenlang gestremd

Passagiers worden bij Swifterbant uit de trein gehaald. Foto: Fotostudio Wierd

Een grote stroomstoring, die vermoedelijk is veroorzaakt door een gebroken hoogspanningskabel, zorgde vrijdagmiddag voor chaos in een groot deel van Flevoland. Urenlang was er geen treinverkeer mogelijk tussen Lelystad en Dronten. De stroomstoring is inmiddels voorbij.

Er is brand ontstaan in een verdeelstation, hierdoor zijn er meerdere brandjes ontstaan in transformatorhuisjes.

Adressen in onder andere Lelystad, Almere en Zeewolde zaten als gevolg hiervan enkele minuten zonder stroom. De Ketelbrug kampte met technische problemen als gevolg van de storing, dit zorgt voor files op de A6. Over de A6 lopen, ter hoogte van de Máximacentrale, ook hoogspanningskabels. Op beeldmateriaal is te zien dat daar rook van af komt vanwege de hitte.

[De tekst gaat verder na de video]

Ook meerdere sluizen kunnen niet bediend worden, meldt de provincie.

In verband met de stroomstoring roept de politie iedereen op om de wegen in Flevoland te mijden. De A6 werd in beide richtingen afgesloten.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Als gevolg van de brand bij het onderstation aan het Olsterpad, is bij het hoogspanningsstation aan de Dronterweg een deel van de weg ter plekke afgezet. Men is bang dat er mogelijk kabels naar beneden komen. Ook de Overijsselseweg en de Biddingringweg zijn afgesloten.

Inmiddels zijn er verschillende meldingen van transformatorhuisjes die in brand staan.

Ook de gebroken hoogspanningskabel boven de spoorlijn tussen Lelystad en Swifterbant, nabij Observatorium Robert Morris, is waarschijnlijk een gevolg van de brand aan het Olsterpad. Op verschillende plekken ontstond tussen Swifterbant en Lelystad brand in de spoorberm. Een trein is stilgezet bij Swifterbant en de passagiers zijn uit de trein gehaald en worden met de bus verder vervoerd.

Scholieren op de fiets onderweg naar huis werden tegengehouden, omdat ze niet onder hoogspanningskabels door mochten fietsen. Onder andere langs de Biddingringweg. Ook bewoners van Golf Residentie Dronten konden om die reden niet meer naar huis of naar Dronten, omdat de hoogspanningskabel tussen het golfpark en de dorpskern loopt.

De stroomstoring, die om 15.10 uur ontstond, is inmiddels voorbij, meldt netbeheerder TenneT. Rijkswaterstaat meldde rond 18.00 uur dat de A6 weer is vrijgegeven.

Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten is geschrokken van de impact van de stroomstoring en de bijkomende problemen, maar de gecoördineerde hulpdiensten hadden de situatie snel onder controle. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak precies is. De gemeente zal daartoe contact opnemen met TenneT.

Nieuws

menu