CDA Flevoland: Hoe ondersteunt provincie gemeenten bij bestrijding ondermijning?

Uit ondermijningsbeelden van de politie blijkt dat verdovende middelen de rode draad zijn in de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Fotostudio Wierd

De Flevolandse Statenfractie van het CDA vraagt het college van Gedeputeerde Staten hoe de provincie gemeenten gaat ondersteunen bij de bestrijding van ondermijning.

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is de door RTL Nieuws opgestelde landelijke ondermijningskaart , waarin Almere als 11e eindigde en Lelystad als 12e.

Ondermijning is het vervagen van de grens tussen de boven- en onderwereld, waarbij criminelen legale bedrijven oprichten om illegale activiteiten uit te voeren. Het CDA richt zich in haar vragen met name op de gemeenten Almere, Lelystad en Urk. Volgens het onderzoek lopen de beide Flevolandse steden meer risico’s waar burgers slachtoffer zouden kunnen worden van ondermijning, vanwege de financieel kwetsbare positie van een deel van de inwoners. De partij wil weten of er momenteel een concrete dreiging bestaat in deze. De gemeente Urk staat bovenaan bij de indicator ‘panden die in handen zijn van veroordeelde inwoners’.

De Commissaris van de Koning en de zes gemeenten hebben in 2021 de Flevolandse norm vastgelegd, een plan om ondermijning te bestrijden. Het CDA wil weten of de norm goed werkt, of er bijstelling nodig is en of er naar aanleiding van het RTL-Nieuws-onderzoek acties zijn of worden ondernomen.

‘Dat Almere en Lelystad 11e en 12e staan in deze lijst is zorgelijk’, zegt Statenlid Rene Claessens. ‘Zeker omdat beiden zo hoog staan. We weten dat het lastig is deze vorm van criminaliteit het hoofd the bieden. Daarom willen we graag weten hoe we ervoor staan’.

Nieuws

menu