De Floriade in beeld: toch iets van Flevolandse trots?

Het speciaal voor de Floriade gemaakte kunstwerk Beehold, van Florentijn Hofman; het is 12 meter hoog en bestaat uit 10.000 stalen bijen en 1 koningin. Foto: Kees Bakker

Er is in Flevoland veel over de Floriade geschreven en meestal gaat dat over schandaaltjes en geld. Directeuren die opstappen of worden weggestuurd, een college van b+w dat er over valt en een paar weken later met een aantal van dezelfde wethouders terugkeert en de vele miljoenen euro’s die het project extra kost: het is logisch dat daarover geschreven wordt.

Tegelijkertijd is het in onze mooie provincie dat de Wereldtuinbouwtentoonstelling, die de Floriade is, wordt gehouden. Op een groot terrein in Almere is iets unieks neergezet, of je het daar nou mee eens bent of niet. Tegelijkertijd staan boeren vandaag in het centrum van de belangstelling, omdat het een bedreigd beroep dreigt te worden of die gedachte in ieder geval bij hen zelf heerst. En tegelijkertijd vraagt deze wereld waarin we leven om innovatieve oplossingen om al die monden te voeden van de groeiende wereldbevolking, met alle klimaatuitdagingen die de land- en tuinbouw ook nog treffen.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Op zich lijkt het logisch dat de Floriade dit jaar, de tentoonstelling wordt eens in de tien jaar georganiseerd, in Flevoland wordt gehouden. Landbouw is één van de twee pijlers waarop Flevoland is gesticht. Daarnaast kent onze provincie een groot arsenaal aan landbouwvernieuwing: van biologisch en biologisch-dynamische boeren tot hogescholen en afdelingen van een universiteit aan toe.

Als je dus bedenkt dat veel van de landbouwvernieuwing en – kennis uit Flevoland afkomstig is, is de Floriade ook wel iets om trots op te zijn. Het is daarnaast een mondiale publiekstrekker: van landen die er zelf een paviljoen hebben ingericht, tot aan Qatar aan toe, tot de vele duizenden bezoekers die er vanuit heel de wereld naartoe gaan. Ook die kunnen ervaren dat er op het nieuwe land en in de grootste polder in de wereld unieke dingen gebeuren. En de grap is dat die mensen niets hebben meegekregen van de bestuurlijke perikelen en financiële malaise die elke Floriade schijnt te worden. Die mensen hebben gewoon een leuke dag uit en leren daarin veel over hoe wij als wereld in de toekomst op een verantwoorde manier met landbouw kunnen omgaan, en krijgen hopelijk ook een beetje mee over de rol die Flevoland daarin speelt.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Daarom bied FlevoPost ook een andere blik op wat de Floriade is en betekent (of kan betekenen, we zitten er nog middenin) voor Flevoland. En daarbij de bescheiden oproep om, als je je het kunt veroorloven, er toch even te gaan kijken. Eigenlijk zouden de kaartjes voor Flevolanders gratis moeten zijn, maar dat terzijde: er zijn gelukkig ook veel manieren waarop je korting kunt krijgen.

[De tekst gaat verder na de foto’s]

Ik heb afgelopen week, met eigen ogen kunnen zien, wat de Floriade is. Op de warmste dag in de week liepen er veel mensen rond, en ik hoorde allerlei talen spreken. Er waren ook veel schoolklassen, trouwens. En ofschoon ik er voor mezelf nog niet uit ben of dit al die miljoenen euro’s waard is geweest, is het wel indrukwekkend te zien wat er staat. En ben ik ook benieuwd naar de duurzame stadswijk die er straks overblijft, als de tentoonstelling is vertrokken. En heb ik dan vergelijkingsmateriaal en kan ik in ieder geval zeggen dat ik de Flodiade zelf heb gezien. Voor de lezers die daar niet aan toekomen of voor wie het entreekaartje onbetaalbaar is: gelukkig hebben we de foto’s nog.

Kijk voor meer informatie op de website van de Floriade.

Nieuws

menu