Flevoland biedt noodhulp aan Oekraïense vluchtelingen in Roemenië

Sinds de Russische inval zijn 4 miljoen Oekraïners op de vlucht geslagen. Dat aantal zal de komende tijd verder toenemen. Foto: Pixabay

De provincie Flevoland gaat noodhulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in de Roemeense regio Maramures. Flevoland heeft al jaren een samenwerkingsrelatie met deze regio die grenst aan Oekraïne.

Transport met hulpgoederen

Maramures heeft Flevoland om noodhulp gevraagd. De noodhulp bestaat in eerste instantie uit een transport met hulpgoederen, zoals sanitaire producten, houdbaar voedsel, dekens en slaapzakken. Flevoland werkt samen met Flever, het bedrijfsleven en andere Flevolandse instellingen om aan de hulpvraag gehoor te geven. Het eerste transport zal binnenkort plaatvinden. Daarna wordt bekeken of en wanneer een volgend transport op deze manier volgt.

Meldpunt maatschappelijke initiatieven

Ook in Flevoland zijn er allerlei initiatieven van inwoners, bedrijven en organisaties die spontaan tot stand zijn gekomen. Het gaat om zeer uiteenlopende activiteiten: van het leveren van spullen, tot het aanbieden van slaapplaatsen aan vluchtelingen en solidariteitsmarsen. De provincie wil deze initiatieven graag stimuleren om door te gaan. Hiervoor is Flever een meldpunt gestart om inwoners en organisaties in Flevoland met initiatieven voor Oekraïne te versterken, met elkaar te verbinden en informatie te delen. Zij kunnen voor vragen en advies terecht bij Flever, via www.flever.nl/meldpuntoekraine .

Noodfonds

Om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen heeft de provincie een budget vrijgemaakt van 0,5 miljoen euro. Dit speciale noodfonds is onder andere voor het organiseren van het transport en voor de hulpgoederen zelf.

Nieuws

menu