Het blijft zoeken naar geld voor Lelylijn. Staatssecretaris is 'hoopvol maar eerlijk'

Voor de Lelylijn, de gedroomde spoorlijn die Lelystad via Emmeloord met Groningen verbindt, wordt gehoopt op Europees geld Archieffoto: Egbert Voerman

Het onderzoek naar de Lelylijn - tussen Lelystad en Groningen - en de Nedersaksenlijn is een stap verder, maar het blijft zoeken naar voldoende geld.

Dat liet staatsecretaris Vivianne Heijnen (Infratsructuur en Waterstaat) donderdag weten aan de Tweede Kamer. Ze zegt ‘hoopvol’ te zijn maar voegt tegelijk toe dat ze wel ‘het eerlijke verhaal’moet vertellen dat het geld er nog lang niet is. Voor de Lelylijn wordt gehoopt op Europees geld. Voor de Nedersaksenlijn is nog geen enkel bedrag uitgetrokken.

Nieuwe afspraken over Lelylijn

Over de Lelylijn van Lelystad naar Groningen zijn onlangs nieuwe afspraken gemaakt met de noordelijke provincies en gemeenten. Er komt een zogenoemd MIRT-onderzoek, een langetermijn-infrastructuuronderzoek. het kabinet heeft er 3 miljard euro voor gereserveerd. dat is alleen nog niet eens de helft van de geschatte aanlegkosten. In dat onderzoek wordt ook gekeken wat andere financieringsbronnen zijn, maar de provincies en gemeenten in het Noorden hebben niet genoeg geld.

[De tekst gaat verder na het kaartje]

Overleg met Europese Commissie

Staatssecretaris Heijnen is in overleg met de Europese Commissie om de Lelylijn aan te melden voor het TenT-netwerk en anders is er mogelijk een subsidie van Europe’s Rail en Interreg Regio in beeld, maar ze stelde dat er veel minder geld in dat potje zit. ‘Ik heb te maken met enorm ambitieuze commissieleden en een ambitieus coalitie-akkoord maar ik heb nu zelf nog onvoldoende budget. We gaan er vast nog heel veel gesprekken over hebben’.

Nedersaksenlijn

In dezelfde overleggen met de regionale overheden heeft Heijnen ook afspraken gemaakt over de Nedersaksenlijn, van Veendam via Stadskanaal en Emmen naar Hardenberg. Dat is een veel miner kostbaar project maar daar is nog helemaal geen geld voor vrijgemaakt. De staatssecretaris stelde wel dat er in het kader van het MIRT-onderzoek naar de Lelylijn ook naar de Nedersaksenlijn onderzoek wordt gedaan.

Nieuws

menu