Het weer | Het kan een witte kerst worden

De weerspiegeling van een vliegtuigstreep in de oude haven van Schokland. Foto: Robert de Vries

Krijgen we een witte Kerst? Dat is nog steeds moeilijk te zeggen. Zachte en koude lucht houden een gevecht boven onze omgeving, het is maar wie het wint.

De afgelopen dagen was het winters. Na dagen met veel bewolking en motregen, klaarde het maandagmiddag vanuit het oosten op. De temperatuur daalde flink in de nacht naar dinsdag en op uitgebreide schaal kwam het tot vorst. Ook afgelopen nacht vroor het overal. De komende nacht verwacht ik opnieuw enkele graden vorst. Morgen komt er veel bewolking voor en trekt er een storing over met enige regen.

Botsing koude en warme lucht

Mogelijk ook met natte sneeuw. Ondertussen zien we vanuit het zuidwesten zachte lucht onze kant opkomen, maar vanuit Scandinavië komt ook koude lucht deze kant op. Precies tijdens de kerstdagen in het weekeinde komt die botsing ergens boven onze omgeving tot stand. De vraag is alleen: waar botst het en waar is het koud of zacht. Als de koude lucht 100 kilometer verder naar het zuiden trekt kan het geruime tijd gaan sneeuwen met kerst, maar als de zachte lucht 100 kilometer verder naar het noorden trekt wordt het een regenachtige en zachte kerst.

Zachte lucht aan de winnende hand

De temperatuur zou dan zomaar 8 graden kunnen halen. De laatste prognose laat zien dat de zachte lucht aan de winnende hand is en dat de kerst groen verloopt. De laatste keer dat de Noordoostpolder een witte kerst beleefde was in 2010.

Robert de Vries


Nieuws

Meest gelezen