LTO Noord roept provincie Flevoland op schoolbezoek boerderij te stimuleren

LTO Noord vindt dat meer kinderen in Flevoland kennis moeten maken met de boerderij.

LTO Noord vindt dat meer kinderen in Flevoland kennis moeten maken met de boerderij. Foto: Kom bij de Boer

LTO Noord roept de provincie Flevoland op meer te doen om boerderijbezoek van scholieren te stimuleren, zodat kinderen leren zelf keuzes te maken over eten.

‘Steeds minder kinderen komen van een boerderij. Daardoor weten veel kinderen tegenwoordig steeds minder goed waar het eten en drinken vandaan komt. Wij vinden het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de voedselproductie’, aldus Karolien Hupkes, regiobestuurder bij LTO Noord en verantwoordelijk voor het onderdeel boerderijeducatie. Ook geeft zij aan waarom zij dit zo belangrijk vindt. ‘Het is belangrijk om kennis te hebben over eten. Wat is wel gezond en wat is niet gezond. Wat is de impact op het milieu. Kies je ervoor om vegetarisch te eten of niet. Kinderen staan nu en ook later in hun leven voor een hoop keuzes’, zegt Hupkes.

Positieve ervaringen

Er zijn al veel klassen die langs gaan bij een boerderij. Boeren en boerinnen valt daarbij op dat het voor zowel de leerlingen als de leerkrachten vaak nieuw is. ‘Ze vinden het heel spannend en moeten aan alles wennen. Toch zijn ze vaak wel onder de indruk. Aan het einde van de dag gaan ze met meer kennis en tevreden terug naar huis’, weet Karolien Hupkes.

Budget vrijmaken

LTO Noord roept de provincie Flevoland op om in gesprek te treden met scholen en (regionale) koepelorganisaties om hen te wijzen op de mogelijkheden om een bezoek te brengen aan een boerderij. Ook vraagt LTO Noord overheden om hier budget voor vrij te maken. De kosten zijn gering. Vaak gaat het om een kleine vergoeding voor de boerderij en de kosten van vervoer. Toch kan dit voor scholen een obstakel zijn. LTO Noord gaat ook graag in gesprek met de provincie over de mogelijkheden hiertoe.

Voor de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Urk is Kom bij de Boer de vereniging voor Boerderijeducatie.