Lancering ‘Ongezouten podcast’ met Harm Edens en Lars Boon: over verleden, heden en toekomst van het IJsselmeergebied

Werkzaamheden aan de dijk bij het gemaal in het Noord-Hollandse Warder. Bron: Alliantie Markermeerdijken

In het IJsselmeergebied worden de (soms tegenstijdige) belangen ten aanzien van dijkverzwaring, windmolenparken, visserij, waterberging en recreatie steeds zichtbaarder. Dit vraagt om weloverwogen keuzes, afstemming en een meer integrale aanpak. Daarom is het project ‘Ongezouten’ in het leven geroepen en wordt zaterdag 10 september de ‘Ongezouten’ podcastserie met Harm Edens en Lars Boon gelanceerd.

In de podcastserie ‘Ongezouten’ worden historische en hedendaagse verhalen over het leven met, op én in het water van het IJsselmeer ontrafeld. In tien gesprekken met archeologen, ecologen, historici, kunstenaars en de jongere generatie nemen presentator Harm Edens, bekend van het televisieprogramma ‘Dit was het nieuws’, en sidekick Lars Boon van het Kaapvaardersverbond, de luisteraar mee in de geschiedenis van de Zuiderzee, de intrigerende onderwaterwereld, en de huidige opgaven die bepalend zijn voor de toekomst van het IJsselmeergebied.

Eva Vriend

De eerste sprekers zijn historicus en auteur Eva Vriend, en ecoloog Harm van der Geest. De overige sprekers worden de komende weken bekend gemaakt. De podcastserie is vanaf zaterdag 10 september te beluisteren via de website ongezouten.nu en op Spotify.

Rondreizend actualiteitenprogramma

‘Ongezouten’ is een rondreizend activiteitenprogramma dat professionals, bewoners, ondernemers en overheden samenbrengt om de dialoog aan te gaan over de kwaliteit van het IJsselmeergebied, en dat ruimte biedt voor uitwisseling, inspiratie en verbinding rondom het IJsselmeer. ‘We maken duidelijk welke veranderingen op stapel staan en hoe belangrijk het is om bij iedere ontwikkeling kwaliteit toe te voegen aan het IJsselmeergebied als geheel. We strijken neer op locaties waar (bouw)plannen daadwerkelijk aan de orde zijn en brengen partijen op een creatieve manier bij elkaar. Met activiteiten zoals toekomstateliers, lezingen en expedities langs de IJsselmeerkust, stimuleren we bewustwording van de ecologische en de cultuurhistorische kwaliteiten van het IJsselmeergebied, gaan op zoek naar manieren waarop deze kwaliteiten aan de basis van de gebiedsontwikkelingen kunnen staan, en werpen een blik in de verre toekomst’.

Nieuws

menu