Minister Harbers streeft naar opening Lelystad Airport in 2024

Lelystad Airport. Foto: Fotostudio Wierd

Minister Mark Harbers streeft ernaar om Lelystad Airport in 2024 te openen voor commercieel vliegverkeer. Volgens de minister van Infrastructuur en Waterstaat neemt de noodzaak van de Flevolandse luchthaven alleen maar toe nu Schiphol de komende jaren moet krimpen. Dat zegt hij in een interview met Luchtvaartnieuws Magazine.

Om te kunnen openen, heeft Lelystad Airport een stikstofvergunning nodig. Dat is de verantwoordelijkheid van de luchthaven zelf, het Rijk gaat daar niet over. Dan zijn er nog de aanvliegroutes, waar een herziening van het luchtruim voor nodig is. Dat is een taak van het ministerie. Harbers: ‘We hebben de mensen die nu het nieuwe luchtruim aan het indelen en tekenen zijn de opdracht gegeven om te komen met een plan voor de laagvliegroutes’.

De minister verwacht beide zaken in 2024 rond te hebben, zodat de Lelystadse luchthaven in dat jaar alsnog kan opengaan. ‘Dat is geen harde belofte, want daarvoor zijn er te veel onzekerheden, maar is wel het streven. De noodzaak om Lelystad Airport als buffer te gebruiken neemt ook alleen maar toe op het moment dat het aantal vluchten op Schiphol omlaag gaat’.

Nieuws

menu