POLDERHEMEL | Alleen nog maar grijze nachten

Voorbeeld van het licht van de grijze nachten, met nachtwolken. 22 juni 2019, 00.03 uur, noorden, © RPELINGS

Gedurende ongeveer 6 weken zal het ’s nachts niet geheel donker meer worden. De zon zakt niet ver genoeg onder de horizon meer om het geheel duister te maken.

Aflevering 1385

8 JUNI – 15 JUNI

Grijze nachten

Zo is bij helder weer de hemel zelfs midden in de nacht nog ietwat grijzig: de grijze nachten. In het noorden is dan een vage blauwe gloed zichtbaar. Dat maakt het waarnemen van lichtzwakke objecten moeilijker. Soms zijn er in het noorden bleekwitte slierten zichtbaar, zogenaamde nachtwolken. Deze zweven op ongeveer 80 kilometer boven de aarde. Op die hoogte kan de zon er nog op schijnen, waardoor wij ze kunnen zien. Het gebied binnen de noordpoolcirkel beleeft nu continu daglicht; de zon gaat er gedurende een aantal weken niet meer onder. Dit gebied ligt op slechts 1500 kilometer ten noorden van ons. Op bijgaande foto zijn de vage hemelgloed en de nachtwolken goed te zien. Het lichte vlekje in de hemel is een lensreflectie van de straatlantaarn eronder. Omdat de zon niet ver onder de horizon zakt zijn kunstmatige satellieten goed te zien; ze worden door de zon beschenen. Van die satellieten zijn er duizenden.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 11 juni)

Zon op: 05.13 uur; onder 22.01 uur.

Maan op: 18.15 uur (zaterdag); onder 03.42 uur (zondag).

MAAN – De maan is aan de avondhemel zichtbaar. Hij komt steeds minder hoog aan de hemel. Op dinsdag 14 juni is het om 20.38 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Boogschutter). De maan komt later op, kijk na 23.00 uur in het zuidoosten.

PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst een viertal planeten te zien van oostnoordoost tot zuidoost: Venus, Mars en Jupiter, een eind verder naar rechts Saturnus. Ze staan erg laag aan de hemel. Kijk met een verrekijker om Mars beter te zien. Venus is vrij lastig waar te nemen omdat de planeet zo dicht bij de horizon staat. Saturnus is al eerder in de nanacht te zien. Deze komt ook hoger aan de hemel dan de andere planeten.

Meteoren

Vanuit het oostnoordoosten kunnen er meteoren verschijnen. Dit zijn de Arietiden, komend uit de richting van sterrenbeeld Ram. Deze meteoren zijn het best te zien in de nanacht en vroege morgen, voordat het daglicht aanbreekt. De activiteit zal in de loop van de week afnemen. Er kunnen maximaal 50 meteoren per uur verschijnen aan het begin van de week.

René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com


Nieuws

menu