POLDERHEMEL | Dubbele sterren

Het dubbelstersysteem Alfa Centauri A en B zal aan een nader onderzoek onderworpen worden. (© ESA/NASA)

Het dubbelstersysteem Alfa Centauri A en B zal aan een nader onderzoek worden onderworpen, zo maakt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA bekend.

Aflevering 1389

6 JULI – 13 JULI

Sondeerraketten

NASA zal vanuit Australië twee twaalf meter lange sondeerraketten lanceren. De raketten dragen de namen SISTINE en DEUCE. De raketten bevatten apparatuur waarmee extreem-ultraviolette en ver-ultraviolette straling kan worden gedetecteerd. Deze straling bevat meer energie dan zichtbaar licht en kan niet door het menselijk oog waargenomen worden. De straling kan de vorming van moleculen die nodig zijn voor de ontstaan van levende organismen bevorderen.

Een teveel van deze straling is echter schadelijk. Vermoedelijk is ultraviolette straling (van de zon) ook schuldig aan de toestand op planeet Mars, die grotendeels zijn atmosfeer verloren is. Om te weten te komen hoe kwetsbaar planetenstelsels voor de ultraviolette straling van hun centrale ster zijn moeten astronomen er achter komen hoeveel van deze straling door de diverse soorten sterren worden uitgezonden. De meeste uv-straling wordt geabsorbeerd door stof en gas in de ruimte.

Daarom is het relatief nabije dubbelstersysteem Alfa Centauri voor dit onderzoek uitgekozen. De vlucht van de sondeerraketten is maar kort: de metingen worden op 300 kilometer hoogte uitgevoerd, waarna de raketten aan parachutes op aarde terugkeren. De raketten worden achtereenvolgens gelanceerd op 4 en 12 juni.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 9 juli)

Zon op: 05.24 uur; onder 22.00 uur.

Maan op: 17.15 uur (zaterdag); onder 02.05 uur (zondag).

MAAN – Der schijngestalte van onze natuurlijke satelliet is groeiende. Op donderdag 7 juli komt de maan om 04.14 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Maagd). Vergeet niet dat de maan alleen ’s avonds te zien is.

PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst van oostnoordoost tot zuid een viertal planeten te zien op geruime afstand van elkaar: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus.

METEOREN – Momenteel zijn de Alfa-Capricorniden actief. Dat zal tot 15 augustus duren. Hoewel ze niet talrijk zijn, vallen ze wel op; ze zijn traag, helder en oranjekleurig. Het vluchtpunt ligt het het noorden van sterrenbeeld Boogschutter. Het staat rond 01.30 uur vrij laag in het zuiden.

René P. Elings, tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com

Nieuws

menu