POLDERHEMEL | Hoofdspiegel afstellen

James Webb Space Telescope in volledig uitgevouwen toestand. artistieke weergave, ©NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Aflevering 1364

12 JANUARI – 19 JANUARI

De James web telescoop die op weg is naar zijn werkgebied, is met succes geheel uitgevouwen en gezekerd. Daardoor kan de telescoop verder gereed gemaakt worden voor inbedrijfstelling.

Hoofdspiegel afstellen

De grote hoofdspiegel die uit 18 zeshoekige segmenten bestaat met nog worden afgesteld. Met behulp van elektromotortjes worden de segmenten met elkaar uitgelijnd zodat ze als één grote spiegel kunnen fungeren. Voor het afstellen wordt een heldere ster als doelwit gebruikt. Verder wordt de telescoop, die voornamelijk met infrarood licht gaat werken, afgekoeld tot 266 graden C. onder nul. Daarbij worden ook tests uitgevoerd. Door de stand van de telescoop zo af te stellen dat deze in de schaduw van het meervoudige zonnescherm blijft kan deze afkoeling plaatsvinden. In de zon zou de temperatuur al snel tot tegen de 100 graden C. kunnen oplopen. Dergelijke warmte is funest voor infraroodwaarnemingen. Over ongeveer vijf maanden, wanneer de telescoop in zijn werkgebied zijn rondjes draait, zullen de eerste opnamen gemaakt kunnen worden. Dan zullen we ook weten of alles in orde is.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 15 januari)

Zon op: 08.45 uur; onder 16.42 uur.

Maan op: 14.14 uur (zaterdag); onder 08.08 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze wachter groeit verder aan. Op dinsdag 18 januari is het om 00.51 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Kreeft). De maan komt hoog aan de hemel.

PLANETEN – Als de zon is ondergegaan zien we van zuid naar zuidwest de planeten Jupiter, Saturnus en dicht erbij Mercurius. Om de twee laatste planeten goed te zien is vrij uitzicht op het zuidwesten, een heldere hemel en een verrekijker nodig. Jupiter staat in sterrenbeeld Waterman, Saturnus in sterrenbeeld Steenbok samen met Mercurius. In de morgen is vóór zonsopkomst met enige moeite (verrekijker) Mars in sterrenbeeld Slangendrager te vinden, laag in het zuidoosten. Kort voor de zon opkomt wordt ook Venus in het zuidoosten zichtbaar.

Meteoren

Voorlopig zijn er weinig meteoren te zien: er zijn geen bekende zwermen actief.

René P. Elings, tel. 0527-699142, rpelings@hotmail.com


Nieuws

Meest gelezen