POLDERHEMEL | Hubble-ruimtetelescoop weer in bedrijf genomen

De Hubble-ruimtetelescoop boven de aarde. ©NASA

De ruim 31 jaar oude Hubble-ruimtetelescoop is weer geheel in bedrijf gekomen. Alle instrumenten aan boord zijn weer functioneel.


Aflevering 1361

22 DECEMBER – 29 DECEMBER

Geen synchronisatiefouten meer

Sinds 1 november zijn er geen synchronisatiefouten meer opgetreden. NASA-technici zijn bezig de software aan boord zodanig aan te passen dat de instrumenten zelfs na het optreden van synchronisatiefouten nog in werking blijven. De spectrograaf van de Hubble zal al eerste worden bijgewerkt. Men hoopt dat de ruimtetelescoop zelfs na de lancering van de James Webb-ruimtetelescoop nog jaren dienst zal blijven doen. De Hubble is tot nu toe zeer succesvol gebleken, ondanks wat strubbelingen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 25 december)

Zon op: 08.49 uur; onder 16.24 uur.

Maan op: 23.09 uur (zaterdag); onder 12.44 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt verder af. Op maandag 27 december komt de maan om 03.24 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Maagd).

PLANETEN – Als de zon is ondergegaan zien we van zuid naar zuidwest de planeten Jupiter, Saturnus, Venus en met moeite en zeer laag, Mercurius. Om Mercurius te zien is een heldere hemel, vrij uitzicht op het zuidwesten en een verrekijker nodig. Jupiter staat in sterrenbeeld Waterman, Saturnus in sterrenbeeld Steenbok, Venus en Mercurius staan in het meer naar rechts staande sterrenbeeld Boogschutter. In de morgen is vóór zonsopkomst met enige moeite Mars in sterrenbeeld Slangendrager te vinden, laag in het zuidoosten. Gebruik eventueel een verrekijker om het oranje stipje te vinden.

Meteoren

De Geminiden zijn voorbij. Nu verschijnen er Ursiden vanuit het noorden. Deze zwerm is bescheiden, rond 20 meteoren per uur op 23 december. Vanaf 28 december beginnen er Boötiden te verschijnen. Deze meteoren komen uit de richting van sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes). In de nanacht staat dit sterrenbeeld in het oosten.

René P. Elings, tel. 0527-699142

Nieuws

Meest gelezen