POLDERHEMEL | Kleurenfoto's van James Webb leveren verrassingen op

Stephan’s Quintet, vijf sterrenstelsels die dicht bij elkaar lijken te staan, gezien door JWST. (© NASA, ESA, CSA, STScl)

De James Webb ruimtetelescoop (JWST) is begonnen aan zijn wetenschappelijke missie; alle instrumenten zijn nu in bedrijf. De eerste kleurenbeelden leverden gelijk al verrassingen op.

Aflevering 1391

20 JULI – 27 JULI

Bijzonder scherpe beelden JWST

Opvallend is de bijzondere scherpte van de opnamen. Bijvoorbeeld in de bijgevoegde opname van Stephan’s Quintet, een schijnbare groep van vijf sterrenstelsels zijn nog nooit eerder geziene details te zien. Tevens blijkt het heelal te wemelen van sterrenstelsels. Alle niet zuiver ronde lichtvlekjes zonder spikes (de zes stralen die van het object lijken uit te gaan) zijn met grote zekerheid sterrenstelsels. De enorme lichtsterkte en scherpte van de JWST zal ongetwijfeld nog voor vele verrassingen gaan zorgen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 23 juli)

Zon op: 05.42 uur; onder 21.44 uur.

Maan op: 01.19 uur; onder 17.55 uur.

MAAN – Onze trouwe wachter komt geleidelijk hoger aan de hemel. Op woensdag 20 juli komt de maan om 16.19 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Vissen). Kijk in de vroege morgen. Dag na dag neemt de schijngestalte verder af.

PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst van oostnoordoost tot zuid een viertal planeten te zien op geruime afstand van elkaar: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Saturnus komt al in de late avond op in het oostzuidoosten. Van Mars kan gezegd worden dat deze geleidelijk helderder wordt, omdat de planeet de aarde nadert. De huidige afstand bedraagt rond 177 miljoen kilometer.

Meteoren

Momenteel zijn de Alfa-Capricorniden actief. Dat zal tot 15 augustus duren. Hoewel ze niet talrijk zijn (tot 5 meteoren per uur), vallen ze wel op; ze zijn traag, helder en oranjekleurig. Het vluchtpunt ligt het het noorden van sterrenbeeld Boogschutter. Het staat rond 02.00 uur vrij laag in het zuiden. En nog een zwerm wordt actief; de Delta-Aquariden-Zuid, tot en met 23 augustus. Het vluchtpunt ligt een eindje links van die van de Alfa-Capricorniden, nabij planeet Saturnus. Op 30 juli wordt het hoogtepunt verwacht met 16 meteoren per uur.

René P. Elings, tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com

Nieuws

menu