POLDERHEMEL | Micrometeoriet treft telescoop

Met de uit segmenten samengestelde spiegel van JWST is inslagschade weg te corrigeren. Foto © NASA

Een ruimtetelescoop ver weg de ruimte insturen brengt eigen risico’s met zich mee, omdat een reparatiemissie geen optie is. Dit is het geval met de James Webb ruimtetelescoop, die op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde is.

Aflevering 1386

15 JUNI – 22 JUNI

Micrometeoriet treft telescoop

Het risico van inslagen van zogenaamde micrometeorieten, doorgaans niet meer dan stofdeeltjes, is ingecalculeerd. Ze hebben vrijwel geen invloed op de beeldkwaliteit van de telescoop. Maar tussen 23 en 25 mei 2022 werd de telescoop geraakt door een groter deeltje, dat een sterretje sloeg in spiegelsegment C3. De optische kwaliteit van dat spiegelsegment is daardoor afgenomen. Omdat alle spiegelsegmenten versteld kunnen worden is de schade grotendeels weg te corrigeren. In de praktijk zal de opgelopen schade zo goed als geen invloed hebben op de kwaliteit van de onderzoeksmissies. En dat is een hele geruststelling, want de telescoop heeft zo’n 8 miljard euro gekost (omgerekend).

Begin van de zomer

Op dinsdag 21 juni begint op ons halfrond de astronomische zomer om 11.14 uur. Op dat moment staat de zon op zijn noordelijkste punt aan de hemel. De dag is bij ons nu het langst en de nacht dus het kortst. Na deze dag neemt de daglengte weer af en zal de zon steeds lager (zuidelijker) aan de hemel komen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 18 juni)

Zon op: 05.12 uur; onder 22.04 uur.

Maan op: 01.14 uur; onder 09.39 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter is aan het afnemen, terwijl de maan zich naar de ochtendhemel verplaatst. Hij komt niet hoog aan de hemel. Op dinsdag 21 juni komt de maan om 05.11 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Vissen). Kijk wat eerder, dan is de maan prima te zien.

PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst een viertal planeten te zien van oostnoordoost tot zuidoost: Venus, Mars en Jupiter, een eind verder naar rechts Saturnus. Ze staan vrij laag aan de hemel. Venus is vrij lastig (kort voor zonsopkomst) waar te nemen omdat de planeet zo dicht bij de horizon staat. De overige planeten zijn al eerder te zien.

METEOREN – Vanuit het oostnoordoosten kunnen er meteoren verschijnen. Dit zijn de Arietiden, komend uit de richting van sterrenbeeld Ram. Deze meteoren zijn het best te zien in de nanacht en vroege morgen, voordat het daglicht aanbreekt. De activiteit neemt verder af.

René P. Elings, tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com

Nieuws

menu