POLDERHEMEL | Nabij-infrarood camera

Drie testspectra van het NIRISS-instrument gemaakt van licht van een heldere ster. (© NASA, CSA, NIRISS-team/Loic Albert, University of Montreal)

De voorbereidingen op de missie van de James Webb ruimtetelescoop zijn voltooid. Eén van de instrumenten aan boord, de Canadese NIRISS is een heel bijzondere. Het betreft een geavanceerde nabij-infrarood camera met daaraan een speciale spectrograaf gekoppeld.

Aflevering 1390

13 JULI – 21 JULI

Drie spectra

De genoemde spectrograaf moet het nabij-infrarood licht van hemellichamen uiteenrafelen tot drie verschillende spectra (als het ware ‘regenbogen’). Elk bestaat uit meer dan 2000 tinten infrarood. Met dit verfijnde instrument zullen exoplaneten worden onderzocht wanneer deze voor hun moedersterren langstrekken. Door het licht voor en tijdens de passage te onderzoeken kan men erachter komen of exoplaneten een atmosfeer bezitten en uit welke gassen deze atmosfeer bestaat. Vanaf 12 juli kunnen we meetgegevens en kleurenbeelden verwachten van de James Webb ruimtetelescoop. Deze zullen voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld om er onderzoek aan te kunnen doen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 16 juli)

Zon op: 05.32 uur; onder 21.53 uur.

Maan op: 23.56 uur (zaterdag); onder 10.09 uur (zondag).

MAAN – Onze trouwe wachter komt momenteel niet hoog aan de hemel. Op woensdag 13 juli is het om 20.38 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Boogschutter). De maan komt dan om 22.31 uur op in het zuidoosten. Na deze dag neemt de schijngestalte af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel. De maan trekt vanaf 16 juni langs de planeten.

PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst van oostnoordoost tot zuid een viertal planeten te zien op geruime afstand van elkaar: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Saturnus komt al in de late avond op in het oostzuidoosten.

Meteoren

Momenteel zijn de Alfa-Capricorniden actief. Dat zal tot 15 augustus duren. Hoewel ze niet talrijk zijn (tot 5 meteoren per uur), vallen ze wel op; ze zijn traag, helder en oranjekleurig. Het vluchtpunt ligt het het noorden van sterrenbeeld Boogschutter. Het staat rond 01.30 uur vrij laag in het zuiden. En nog een zwerm wordt actief; de Delta-Aquariden-Zuid, van 12 juli tot en met 23 augustus. Op 30 juli wordt het hoogtepunt verwacht met 16 meteoren per uur.

René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com

Nieuws

menu