POLDERHEMEL | Nauwelijks water op Mars

Voor toekomstige reizigers naar Mars betekent een recente ontdekking slecht nieuws. Het betreft de watervoorraden op Mars.

Aflevering 1397

31 AUGUSTUS – 7 SEPTEMBER

Gebieden rond evenaar droog

De recente ontdekking toont aan dat er in de bodem rond de evenaar van Mars nauwelijks water is te vinden tot op grote diepte. Seismische proeven met de Marslander Insight hebben dat uitgewezen. Het klimaat op Mars is met uitzondering van de gebieden rond de evenaar zeer extreem. Vanwege de weersextremen zijn alleen bemenste ruimtereizen naar de gebieden rond de evenaar mogelijk. Altijd leefde de hoop dat de ruimtereizigers uit de Marsbodem water konden winnen. Dat water is nodig voor het dagelijks leven en voor de productie van raketbrandstof. Die hoop is nu de bodem ingeslagen. Tot op 300 meter diepte is er rond de evenaar nagenoeg geen waterijs te vinden. Terwijl heel lang geleden Mars nog een natte planeet moet zijn geweest. Het meeste ijs is rond de polen te vinden, maar een reis daar naar toe is vanwege de weersextremen geen optie.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 3 september)

Zon op: 06.51 uur; onder 20.21 uur.

Maan op: 15.34 uur; onder 23.00 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt toe; we zien de maan laag aan de zuidwestelijke avondhemel. Op zaterdag 3 september komt de maan om 20.08 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Schorpioen).

PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst van noordoost tot zuidwest een drietal planeten te zien op flinke afstand van elkaar: Venus, Mars, en Jupiter. Saturnus is dan al onder. De geringde planeet komt al rond 19.45 uur in de avond op in het oostzuidoosten. Jupiter volgt rond 21.05 uur in het oosten. Mars neemt in helderheid toe, omdat de planeet de aarde nadert. De huidige afstand bedraagt rond 142 miljoen kilometer.

Meteoren

Het wordt een tijdje rustig voor waar het meteoren betreft. Af en toe kan er nog een exemplaar verschijnen.

René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com


Nieuws

menu