POLDERHEMEL | Sterrenwachten bedreigd

Door brand verwoest landschap nabij de Kitt Peak National Observatory op de tegenoverliggende berg. (© Noirlab)
Aflevering 1387
22 JUNI – 29 JUNI
Bliksem en hittegolf
De regio waarin de sterrenwacht gelegen is, wordt getroffen door een hittegolf. Het gebied is kurkdroog. Op 11 juni veroorzaakte een blikseminslag een natuurbrand. Op 16 juni stond er al een dikke 4500 hectare in brand. Het gebied is moeilijk toegankelijk voor brandbestrijders. Het vuur bereikte in de ochtend van 17 juni het zuidwestelijk deel van de sterrenwacht. Een tweetal telescopen en een radioschotel staan daar opgesteld. De radioschotel maakt deel uit van de Very Long Baseline Array en de 12-meter-schotelantenne voor millimeterastronomie van de Universiteit van Arizona. Vrijdag was nog onbekend hoeveel schade de apparatuur door de brand heeft opgelopen.
Aan de hemel valt deze week te bekijken:
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 25 juni)
Zon op: 05.14 uur; onder 22.06 uur.
Maan op: 02.56 uur; onder 18.52 uur.
MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt nog verder af; we zien hem steeds minder. Op woensdag 29 juni is het om 04.52 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Tweelingen). Daarna verschijnt de maan weer aan de avondhemel in het westnoordwesten.
PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst een vijftal planeten te zien van oostnoordoost tot zuidoost: Mercurius (zeer laag, verrekijker!)Venus, Mars, Jupiter en een eind verder naar rechts Saturnus. Rond de 25ste juni staat de maan er in deze rij mooi tussen. Dus 6 hemellichamen van ons zonnestelsel op een rij. Als de zon opkomt zou dat nummer 7 zijn, maar dan verdwijnt de rest helaas uit het gezicht.
METEOREN – Vanuit het oostnoordoosten kunnen er nog meteoren verschijnen. Dit zijn de Arietiden, komend uit de richting van sterrenbeeld Ram. Deze meteoren zijn het best te zien in de nanacht en vroege morgen, voordat het daglicht aanbreekt. De activiteit neemt verder af. Na het weekeinde treden ze niet meer op. Mogelijk kunnen er ook nog andere meteoren verschijnen uit de Juni-Boötidengroep. De activiteit is van jaar tot jaar sterk verschillend. In goede jaren treden er tot 100 meteoren per uur op, in slechte jaren geen één. Het vluchtpunt staat rond middernacht zeer hoog in het zuidwesten. Afwachten dus wat deze meteoren dit jaar gaan doen.
René P. Elings, tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com