POLDERHEMEL | Telescoop levert goede beelden

Vier planeten op een rij. 6 mei, 05.15 uur, © RPELINGS

Er is weer goed nieuws over de James Webb ruimtetelescoop (JWST). De uitlijning van deze grote telescoop is volledig gereed. De beeldkwaliteit is zo goed als mogelijk is met een telescoop van deze omvang.

Aflevering 1380

4 MEI – 11 MEI

Activeren instrumenten JWST

De instrumenten aan boord van de ruimtetelescoop zullen nu één voor één worden opgestart. Behoudens zeer kleine correcties in de loop der tijd zal er aan de hoofdspiegel van de ruimtetelescoop niet meer worden gesleuteld. Het opstarten van de vier instrumenten aan boord zal ongeveer twee maanden tijd nemen. Tijdens de inbedrijfstelling zullen de instrumenten op elkaar worden afgestemd voor optimale samenwerking onderling. Diverse combinaties van gebruik zullen worden uitgetest om de configuratie goed te doen verlopen. Als de inbedrijfstelling voltooid is zal de JWST starten met zijn wetenschappelijke missie.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 7 mei)

Zon op: 05.53 uur; onder 21.15 uur.

Maan op: 05.03 uur; onder 16.25 uur.

MAAN – De schijngestalte van onze natuurlijke satelliet neemt weer toe. Op maandag 9 mei komt de maan om 02.21 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Leeuw). De maan rijst hoog aan de hemel.

PLANETEN – Aan de avondhemel is kort nadat de zon is ondergegaan de rappe binnenplaneet Mercurius laag boven de westnoordwestelijke horizon te zien. In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst een viertal planeten te zien van oost tot zuidoost: Venus, Jupiter, Mars en Saturnus. Ze staan erg laag aan de hemel. Gebruik eventueel een kijker om al deze planeten goed te zien. Met name Mars en Saturnus vallen weinig op.

Meteoren

De Eta-Aquariden zijn actief geworden. Ze komen uit de richting van de sterrenbeeld Waterman; ’s ochtends vroeg in het zuidoosten. Het hoogtepunt is op vrijdag 6 mei. Dan ligt het aantal meteoren per uur tussen de 40 en 85 exemplaren.

René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com


Nieuws

menu