POLDERHEMEL | Totale maansverduistering

De ondergaande totaal verduisterde maan, illustratie. 16 mei, 05.29 uur, zuidwesten, © RPELINGS

Een betrekkelijk zeldzaam natuurverschijnsel is weer op de vroege ochtend van maandag 16 mei te aanschouwen. Dan schuift de maan in de schaduw van de aarde.

Aflevering 1381

11 MEI – 18 MEI

Totale maansverduistering

Het zal leiden tot een totale maansverduistering. Vanaf 04.27 uur begint de donkere kernschaduw van de aarde op de maan te vallen. Een steeds groter deel van de maan zal in deze schaduw treden. Vanaf 05.29 uur bevindt de maan zich geheel in de kernschaduw en is een totale maansverduistering een feit. Een klein probleempje is dat de maan net aan het ondergaan is. Een vrij uitzicht op het zuidwesten en een heldere hemel zijn voorwaarde om het verschijnsel goed te volgen.

Om 05.40 uur gaat de maan onder: de rest van de verduistering is dan voor ons niet meer te volgen. De maan zal tijdens de totaliteit een roestkleurige gloed krijgen. Dit wordt veroorzaakt door rood licht dat in de aardatmosfeer wordt afgebogen en zo toch de maan kan bereiken. Een waarnemer op de maan zou rond de zwarte aarde een rode kring zien. Doordat de maan zo dicht bij de horizon is, zal het verschijnsel erg moeilijk te zien zijn. Gebruik een verrekijker, dan lukt het wel.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 14 mei)

Zon op: 05.42 uur; onder 21.26 uur.

Maan op: 19.18 uur (zaterdag); onder 05.22 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze natuurlijke satelliet neemt eerst nog verder toe. Op maandag 16 mei is het om 06.14 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Weegschaal). Kijk eerder, ook vanwege de maansverduistering. Na maandag neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel.

PLANETEN – De rappe Mercurius is inmiddels in de avondgloed verdwenen. In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst een viertal planeten te zien van oost tot zuidoost: Venus, Jupiter, Mars en (wat verder naar rechts) Saturnus. Ze staan erg laag aan de hemel. Gebruik eventueel een kijker om al deze planeten goed te zien. Met name Mars en Saturnus vallen weinig op. Venus wordt de komende dagen moeilijker te zien.

Meteoren

De Eta-Aquariden zijn nog actief maar het hoogtepunt is voorbij. Ze komen uit de richting van de sterrenbeeld Waterman; ’s ochtends vroeg in het zuidoosten. De meteoren zijn afkomstig van komeet 1P Halley. Na 28 mei verschijnen ze niet meer.

René P. Elings, tel. 0527-699142 ; e-mail: rpelings@hotmail.com

Nieuws

menu