POLDERHEMEL | Zonnekijker

Eén van de eerste foto’s van de chromosfeer van de nieuwe Inouye Solar Telescope. (© NSO/AURA/NSF)

Op het Hawaiiaanse eiland Maui is op de 3000 meter hoge berg Haleakala de nieuwe Daniel K. Inouye Solar telescope ofwel DKIST in gebruik genomen. De zonnekijker heeft een spiegel van 4 meter doorsnede.

Aflevering 1399

14 SEPTEMBER – 21 SEPTEMBER

Zeer hoge resolutie

Met de nieuwe zonnetelescoop DKIST kunnen op de zon details tot op 18 kilometer grootte zichtbaar gemaakt worden. Vergeet niet dat de zon gemiddeld 150 miljoen kilometer van de aarde is verwijderd! DKIST kan waarnemen in zichtbaar licht en in nabij infrarood. In februari dit jaar zijn de eerste waarnemingen al verricht. Daarna volgde een periode van maandenlang testen. Na de testen werd het wetenschappelijk programma voortgezet; nu in samenwerking met de projecten Parker Solar Probe en de Europese Solar Orbiter. DKIST zal de komende 50 jaar baanbrekend onderzoek aan de zon kunnen verrichten vanaf het aardoppervlak.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 17 september)

Zon op: 07.14 uur; onder 19.48 uur.

Maan op: 22.42 uur (zaterdag); onder 16.51 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze wachter neemt nu af. Op zaterdag 17 september komt de maan om 23.52 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Stier). De maan komt nog hoog aan de hemel. De maan passeert op vrijdag 16 september de planeet Mars.

Planeten

In de nacht zijn een drietal planeten te zien op flinke afstand van elkaar: Mars, Jupiter en Saturnus. De geringde planeet komt al rond 18.50 uur in de avond op in het oostzuidoosten. Jupiter volgt rond 20.10 uur in het oosten. Mars die rond 22.40 uur opkomt in het oostnoordoosten, neemt in helderheid toe, omdat de planeet dichter bij de aarde komt. Hij is nu even helder als de helderste sterren. De huidige afstand bedraagt rond 130 miljoen kilometer. Venus is alleen zeer kort voor zonsopgang nog met moeite laag in het oosten te zien. Een verrekijker kan helpen.

René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com

Nieuws

menu