POLDERHEMEL | Zonnevlam

Beeld van de actiever wordende zon in ultraviolet licht.

Beeld van de actiever wordende zon in ultraviolet licht. 4 mei 2022, 11.06 uur, © NASA, SDO/AIA

Op 3 mei is sinds lange tijd weer eens een krachtige uitbarsting op de zon opgetreden. Het was een zonnevlam van de zwaarste categorie.

Aflevering 1384

1 JUNI – 8 JUNI

Activiteit van zon neemt toe

Op de zon is een zonnevlekkengroep verschenen die in potentie meer van dit soort uitbarstingen kan genereren. De waargenomen zonnevlam was van klasse X1 en verstoorde het kortegolf-radioverkeer boven de Atlantische Oceaan. Bij een zonnevlam stijgen op een explosieve manier grote lussen van zonnematerie

– zogeheten plasma – op. De explosieve kracht van de grootste zonnevlammen kan wel een miljard maal groter zijn dan die van een waterstofbom. Het is maar goed dat we gemiddeld 150 miljoen kilometer van de zon verwijderd zijn. De tendens is dat de activiteit van de zon blijft toenemen tot in de zomer van 2027, wanneer het zonnemaximum wordt verwacht. Daarna zal de activiteit geleidelijk afnemen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 4 juni)

Zon op: 05.17 uur; onder 21.54 uur.

Maan op: 09.07 uur (zaterdag); onder 02.01 uur (zondag).

MAAN – De maan is weer aan de avondhemel zichtbaar. Op dinsdag 7 juni komt de maan om 16.48 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Leeuw). De maan komt eerst hoog aan de hemel, later geleidelijk minder hoog.

PLANETEN – In de ochtend zijn vrij kort vóór zonsopkomst een viertal planeten te zien van oost tot zuidoost: Venus, Jupiter, Mars en (een eind verder naar rechts) Saturnus. Ze staan erg laag aan de hemel. Kijk met een verrekijker om Mars en Saturnus beter te zien. Venus is vrij lastig waar te nemen omdat de planeet zo dicht bij de horizon staat.

Meteoren

De meteorenactiviteit staat even op pauze. Er zijn weinig exemplaren te zien.

René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com