Robin Boekamp uit Espel, voorzitter van 50 jaar jubilerende Jongeren19Nu: 'Het feest komt in de zomer.'

Robin Boekamp uit Espel: 'Het feest komt in de zomer.' Foto: Reina Halman Fotografie

Espel - De plattelandsvereniging Jongeren19Nu bestond 10 december vijftig jaar in Flevoland. Het grote feest laat nog even op zich wachten. Voorzitter Robin Boekamp uit Espel hoopt dat het komende zomer kan.

De vereniging werd in 1971 opgericht voor jongeren vanaf 16 jaar met als doel het verbinden van jongeren, maar ook om ze actief en medeverantwoordelijk te laten deelnemen aan de samenleving en opbouw van de nieuwe provincie. De vorming van met name de agrarische leden was belangrijk. Het Flevolands Agrarisch Jongeren Contact (FAJK) verzorgde de vaktechnische en vormende activiteiten en deed ook belangenbehartiging voor de jonge landbouwers. De vrijetijdstak van Jongeren19Nu zorgt dat jongeren met elkaar in contact kunnen komen.

Vrijetijdsafdeling

Boekamp leidt de vermaak- of vrijetijdsafdeling als provinciaal voorzitter. Het provinciale bestuur faciliteert de subafdelingen in Flevoland, omschrijft Boekamp de functie. ‘Wij ontwikkelen een website waar de subafdelingen gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld voor tickets van evenementen. We doen de contributies en onderhouden contracten met leveranciers. Verder overzien we de verzekeringen van de feesten en van onze drie panden waar de afdelingen gebruik van maken.’ Naast het pand De Buren in Emmeloord staat in Dronten verenigingsgebouw Cultus Inn en heeft de organisatie in Zeewolde de Groene Schuur.


De entertainmenttak organiseert overkoepelende feesten, sportdagen en uitjes, maar door corona ligt het allemaal stil. En dat wordt ook gemerkt in de ledenaantallen. ‘We hebben ongeveer 2000 leden, maar omdat er geen activiteiten zijn, zien we dat aantal iets terugnemen, maar zodra we weer grote activiteiten kunnen houden, trekt dat wel weer aan’, verwacht de 26-jarige Boekamp.


Hij is nu drie jaar voorzitter van de provinciale afdeling. De productiemanager bij Tolsma Grisnich in Emmeloord begon zijn carrière bij Jongeren19Nu acht jaar geleden als voorzitter van de lokale afdeling N.E.T., dat staat voor Nagele, Espel en Tollebeek. Jongeren19NU is in de polder zo georganiseerd dat er rond alle dorpen een lokale afdeling is. De jeugd rond Ens en Kraggenburg komt samen bij JOEK, Crespa bedient de jongeren in Rutten, Creil en Bant en Mix-ML biedt onderdak aan opgroeiende jeugd uit Marknesse en Luttelgeest.

Bruin café

‘Jongeren uit Emmeloord zoeken een afdeling waar ze zich het beste bij thuis voelen’, weet Boekamp. Het hoofdgebouw voor Noordoostpolder ‘De Buren’ staat overigens in Emmeloord en wel aan de Wilgenlaan. Een ruime zaal waar feesten met 300 mensen tegelijk gehouden kunnen worden. ‘Naast de grote zaal is er een bruin café, een vergaderzaal en opslagzolder.’


‘Een mooie locatie, maar doordat onze activiteiten door corona op een laag pitje staan, staan we open om het gebouw ook te verhuren aan andere gebruikers.’ De agenda van de jongeren is namelijk leeg. ‘Onze kaderweekend staat altijd voor begin januari op de agenda, in de winterstop van het voetballen, maar dat gaat niet door.’

Solextocht

Afgelopen zomer hebben de kleine afdelingen nog wat dingen kunnen doen, zoals suppen in Zwolle en een solextocht. En toen de corona even weg leek te zijn in begin oktober was er een oktoberfeest. ‘Toen merkten we wel dat iedereen zin had in een feestje. De avond was in een mum van tijd strak uitverkocht.’


Hoe, waar en wanneer het jubileumfeest gehouden wordt, is nog niet duidelijk, maar dat het gevierd wordt is wel duidelijk. ‘We gaan ervanuit dat het de komende zomer lukt’, besluit Boekamp.


Cees Walinga


Nieuws

menu