Stoomgedreven Woudagemaal in Lemmer zaterdag 14 mei open tijdens nationale gemalendag

Fietsspel bij ’t Stoomlokaal

Fietsspel bij ’t Stoomlokaal Fotograaf: Sonja Hylkema

Lemmer - Het grootste, nog werkende stoomgemaal Ir. D.F. Woudagemaal is op zaterdag 14 mei van 10.00 – 17.00 uur geopend in het kader van de nationale gemalendag.

Bezoekers krijgen op deze bijzondere dag niet alleen een rondleiding door het gemaal, maar ook een gratis kop koffie, thee of limonade. Voor de kinderen zijn er tijdens de nationale gemalendag verschillende waterspelletjes en een speurtocht.

Hoogste ‘gemaaldichtheid’ ter wereld

Friesland heeft met ongeveer 1.000 gemalen de hoogste ‘gemaaldichtheid’ ter wereld. Eén van die gemalen is het Woudagemaal in Lemmer. Dit monumentale stoomgemaal wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet om het teveel aan water af te voeren naar het IJsselmeer. Het Woudagemaal heeft een pompcapaciteit van 67m3 per seconde en pompt in 35 seconden een Olympisch zwembad leeg!

Leuk en leerzaam voor jong en oud

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. De interactieve expositie vertelt jong en oud het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering. Ontdek bij de puzzeltafel welke duurzame en klimaatbestendige keuzes je zelf kunt maken. En beleef met de VR-bril het Woudagemaal van binnenuit! De koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer.

Tickets zijn hier verkrijgbaar of bij de kassa.