Streekvervoer ligt donderdag en vrijdag grotendeels plat in Flevoland

Busstation in Emmeloord Archieffoto: Cees Walinga

Een groot deel van de streekbussen rijdt donderdag niet in Flevoland. Ook vrijdag is er een grote kans dat het streekvervoer grotendeels platligt. Dat is het gevolg van de mislukte cao-onderhandelingen door vakbond FNV.

Afgelopen nacht is er urenlang onderhandeld over een nieuwe cao in het streekvervoer, maar vakbonden en werkgevers kwamen er niet uit. Volgens de FNV waren het loonbod en de maatregelen om de werkdruk structureel aan te pakken onvoldoende.

Eerder hadden de vakbonden al gewaarschuwd voor een landelijke staking op donderdag en vrijdag in het streekvervoer als het cao-overleg zou mislukken. Nu dat uitgekomen is, roept de FNV op tot een staking. Daarmee wil de vakbond een betere cao afdwingen.

‘In het loonbod is wel een stap gezet met 8 procent loonsverhoging, maar dat is niet genoeg om de inflatie te compenseren. Onze achterban vindt dat ze nu echt een keer gecompenseerd moeten worden voor de inflatie. Verder doen de werkgevers te weinig om de werkdruk te verlagen, er ligt nog een generatiepact. Daar zijn geen goede afspraken over gemaakt’, zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper die aan de onderhandelingstafel zat.

Vakbonden en werkgevers gingen na maanden van acties en stakingen in december om tafel om te komen tot een nieuwe cao voor 2023. FNV wilde daarin een loonsverhoging gelijk aan de inflatie en maatregelen om de werkdruk fors te verlagen. Van der Gaag: ‘De werkgevers komen helaas niet verder dan acht procent loonsverhoging, dat betekent dus dat mensen met deze inflatie flink minder boodschappen kunnen doen. Ook doen de werkgevers te weinig om de werkdruk te verlagen. Te absurd voor woorden.’

Omdat de onderhandelingen zijn vast gelopen, is er voor de FNV-leden nog maar één middel om een betere cao af te dwingen en dat is het werk neerleggen. ‘Dat doen onze leden het liefst niet. Ze weten dat veel mensen afhankelijk zijn van het ov, maar de werkgevers laat ze geen keus. De leden leggen donderdag 19 en vrijdag 20 januari het werk neer. Om zo de werkgevers te dwingen naar ze te luisteren.’

Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. De vorige cao, die de leden van de FNV voor de zomer verwierpen, liep 31 december 2022 af.

Nieuws

menu