Verkeersongevallen in Flevoland met 9 procent toegenomen in 2021

Bij een aanrijding in mei 2021 op de kruising Larserdreef/Ketelmeerstraat in Lelystad ontstond de nodige schade. Archief: Fotostudio Wierd

Vorig jaar werden in Flevoland bijna 2.500 verkeersongevallen gemeld, een toename van 9% ten opzichte van 2020. Vooral in Dronten, Urk en Zeewolde was het oppassen geblazen: in deze gemeenten nam het aantal ongelukken in het verkeer namelijk het sterkst toe. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente data van Rijkswaterstaat.

Overal in Flevoland nam het aantal verkeersongelukken toe, al zijn er grote verschillen per gemeente. Zo was de sterkste stijging in Dronten. Hier waren in 2021 zelfs een derde meer ongelukken dan het jaar ervoor. Cijfers per gemeente:

  • Dronten: 33,3% meer verkeersongevallen
  • Urk: 23,5% meer verkeersongevallen
  • Zeewolde: 12,8% meer verkeersongevallen
  • Almere: 8,7% meer verkeersongevallen
  • Noordoostpolder: 2,5% meer verkeersongevallen
  • Lelystad: 2,4% meer verkeersongevallen

Urk: meeste ongelukken binnen de bebouwde kom

In Flevoland vonden vorig jaar 2,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners plaats binnen de bebouwde kom. Het gaat dan om alle wegen waar je stapvoets, maximaal 30 of maximaal 50 km/u mag rijden.

De kans op een ongeluk verschilt per gemeente. Op Urk gaat het - naar verhouding - het vaakst mis binnen de bebouwde kom: hier gaat het zelfs om 3,4 incidenten per 1.000 inwoners. Ook in Lelystad en Almere (beide 3,1 per 1.000 inwoners) vinden meer ongevallen plaats binnen de bebouwde kom. In Dronten werden naar verhouding de minste incidenten geregistreerd binnen de bebouwde kom (2 ongevallen per 1.000 inwoners).

Lees hier meer over het onderzoek.

Nieuws

menu