Waterschap verhoogt waterpeil in de vaarten vanwege droogte

De Lage Vaart bij Lelystad. Foto: Egbert Voerman

Vanwege de droogte verhoogt Waterschap Zuiderzeeland in heel Flevoland het waterpeil in de vaarten. In de loop van deze week is er een verhoging van 10 centimeter in de vaarten zichtbaar. ‘Op die manier is genoeg water beschikbaar voor alle gebruikers van dit water. Dit zijn onder ander agrariërs, natuurbeheerders en beheerders van sportterreinen’.

De peilverhoging zorgt ervoor dat de grondwaterpeilen minder hard dalen. Daarnaast stijgt de watertemperatuur minder snel waardoor de kans op blauwalg kleiner is.

Doorvoer water voor de randmeren

Het waterschap verhoogt het waterpeil in de vaarten op verzoek van Rijkswaterstaat. Sinds maandagavond wordt er weer water ingelaten via de Zuidersluis bij gemaal De Blocq van Kuffeler in Almere. Dit water gaat via de Hoge Vaart naar gemaal Lovink in Biddinghuizen en wordt daar het Veluwemeer ingepompt. Door het waterpeil in het Veluwemeer niet teveel te laten dalen kan het waterschap samen met Rijkswaterstaat problemen voorkomen. ‘De kades blijven op hun plek. We verkleinen de kans op blauwalg zoveel mogelijk. En recreatie en scheepvaart blijven op het meer mogelijk’.

Nieuws

menu