Alle damtoppers komen naar NK in Kraggenburg

Links Matheo, rechts Daniël. Allebei gaan ze competitie spelen voor Damkring Emmeloord. Vader Alex speelt ook competitie. Eigen foto

Kraggenburg - Elk nadeel heb z’n voordeel. Deze Cruijffiaanse wijsheid gaat ook op voor de organisatoren van het Nederlands kampioenschap dammen. Tweevoudig wereldkampioen Roel Boomstra is ook van de partij.

Stichting Aanzet, de organisator van het NK dat van 29 oktober tot en met 7 november wordt gespeeld in hotel Van Saaze in Kraggenburg, is vanzelfsprekend zeer verheugd over de deelname van de beste dammer van Nederland. Organisator IJsbrand Haven: ‘Het toernooi heeft een ijzersterke bezetting.’ En dat is natuurlijk wat je wil als organisatie. Behalve Roel Boomstra doen ook Jan van IJzendoorn (2018 nationaal kampioen) en de toppers Jitse Slump, Jan Groenendijk en Alexander Baljakin (meervoudig Nederlands kampioen) mee.

Lichten op groen

Het NK dammen stond gepland in april, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Een streep door de rekening, maar gelukkig kan met een half jaar uitstel het toernooi alsnog doorgaan. Coronaproof. ‘De ventilatie is in orde en er is voldoende ruimte om afstand te houden’, zegt Haven. De maatregelen zijn opgesteld in samenwerking met NOC*NSF en de dambond. Alle lichten staan op groen voor een prachtig damtoernooi. ‘Dit is de sterkste bezetting sinds jaren’, meent Haven. ‘De complete nationale top doet mee. Voor ons als organisatie is dat bijzonder aantrekkelijk.’

Dat Roel Boomstra erbij is, komt ook door corona. De geboren Utrechter, die natuurkunde studeert, is de uitdager van regerend wereldkampioen Alexander Georgiev. De tweekamp wordt ergens begin 2021 afgewerkt. Ter voorbereiding wilde Boomstra meedoen aan twee World Cup-toernooien, maar die zijn geschrapt. Dus stapte Boomstra over naar plan B: meedoen aan het NK. Om de feestvreugde nog verder te verhogen, is de organisatie bezig een livestream te realiseren van twee of drie ronden. Kan straks heel de wereld de Nederlandse toppers live aan het werk zien.

Competitie Damkring

IJsbrand Haven moet straks als dammer van Damkring Emmeloord ook weer aan de bak, als op 19 september de competitie weer van start gaat. Haven en consorten komen uit in de eerste klasse A landelijk. De damcompetitie wordt in verband met corona gespeeld met achttallen in plaats van met de gebruikelijke tientallen. Reden is dat op deze manier de verplichte anderhalve meter afstand beter kan worden gerealiseerd. Damkring Emmeloord speelt de thuiswedstrijden als vanouds op zaterdag in ’t Voorhuys.

De club geeft talent ruim baan, want komend seizoen zullen de broertjes Daniël en Matheo Boxum veel wedstrijden spelen. ‘De jongens ontwikkelen zich snel, Matheo is al een van de beste dammers van de club’, zegt Haven. ‘Ze moeten zoveel mogelijk aan spelen toekomen. Competitie spelen is toch anders dan aan een toernooi meedoen. Zo kunnen ze snel ervaring opdoen.’ Vader Alex is ook vaste speler van Damkring Emmeloord en zo zijn de Boxums dus zwaar vertegenwoordigd. In het afgelopen half jaar deden Daniël en Matheo vaak mee aan online toernooien.

Matheo scoorde prima in die toernooien. Op een officieus EK werd hij tweede en met Team NL werd hij in de strijd om de Nations Cup pas in de halve finale uitgeschakeld door Rusland. Op een ‘echt’ internationaal toernooi in Hoogeveen werd Matheo eerste en Daniël tweede. De broertjes zijn in vorm. ‘Misschien kunnen we aansluiten bij de top drie in de competitie’, aldus Haven. ‘We zitten er in ieder geval dicht tegen aan.’

Harry de Ridder

Nieuws

menu