Bikkelen op zwaar parkoers 19e editie survivalrun Vollenhove

Wilbert Bijzitter

Vollenhove – De 19e editie van survivalrun Veno in the Wetlands deed zaterdag zijn naam eer aan: door de vele regenval was het parkoers nat en zwaar.

‘Mooi hoe organisatie alles uit de kast trekt om run door te laten gaan’
 

De omstandigheden zijn prima: een temperatuur van zo’n elf graden en een bleek zonnetje. De 1.200 deelnemers genieten er met volle teugen van, ondanks de coronamaatregelen. “Mooi hoe de organisatie alles uit de kast trekt om run door te laten gaan.”

Nat, bezweet en met modderspatten op zijn gezicht, staat Bram Renting (31) uit Genderingen zaterdagmiddag nog even uit te hijgen als hij kort daarvoor bij De Burght over de finish is gekomen. 'Zwaar met veel modder', vat hij de Basis Survival Run (BSR) samen. Als pittigste van de in totaal 39 hindernissen die hij moest afleggen, noemt hij een combi bij de Oldenhof. 'Daar moesten we eerst door een duiker en daarna omhoog over balken en een swing over', legt hij uit. Renting slaagt daar goed in en eindigt als achtste in de wedstrijd over acht kilometer, die bij de heren door Rein van Eerde uit Hasselt gewonnen wordt. Merel Blommaert uit Utrecht zegeviert bij de dames. 

Compliment


De combinatie van hardlopen en hindernissen overwinnen, maakt de survivalrun voor Renting zo aantrekkelijk. 'En de gemoedelijk sfeer, iedereen blijft normaal, de sport is niet afhankelijk van het grote geld, zoals bij de Formule 1', voegt hij daar aan toe. Aan de organisatie wil Renting nog een compliment uitdelen: 'Mooi hoe zij alles uit de kast trekken om de run door te laten gaan.' Daarmee doelt de Gelderlander op de extra coronamaatregelen die zij nam. 

Coronamaatregelen

Voorzitter Frank Jansen vertelt in De Burght welke coronamaatregelen dat zijn. 'De gemeente wilde de start en finish op het parkeerterrein bij De Burght. De laatste hindernis hebben we daarom verplaatst van de overkant van de weg hier naar toe.' Iedereen die dit binnenterrein wil betreden moet eerst zijn QR-code en identiteitsbewijs laten zien.

Dat verloopt zaterdag prima, alleen een enkeling vergeet het identiteitsbewijs. De organisatie heeft de deelnemers verder van te voren opgeroepen om zoveel mogelijk alleen te komen. Verder beginnen de eerste lopers al om 9.30 uur en mogen de deelnemers om de vijf minuten starten. Ook is het aantal deelnemers teruggebracht van 1.500 tot 1.200. De organisatie heeft bovendien de langste afstand van 13 kilometer geschrapt. Jeugd, wedstrijdloper, recreanten en koppels kunnen alleen kiezen uit 5 en 8 kilometer. 

270 vrijwilligers

Bij de laatste hindernis staat Jan Winter. Hij is een van de 270 vrijwilligers die zaterdag in touw is. Winter legt uit dat de deelnemers hier eerst door een container moeten klimmen en dan een balk in apenhang moeten passeren. Tegen een jonge deelnemer roept hij: 'Jij mag hier bovenlangs.' Winter vindt de hindernis behoorlijk moeilijk. 'Vooral omdat ze de hele run al gehad hebben en moe en koud zijn.' Toch heeft hij net na de middag nog maar bij een deelnemer het bandje af moeten knippen. Dat betekent dat hij de hindernis niet goed heeft genomen en uit de einduitslag genomen wordt. Winter vindt het werk als vrijwilliger leuk om te doen. 'Mooi die saamhorigheid!',  zegt hij daarover. 

‘Focus houden’


Bij een combi hindernis bij de Oldenhof staat vrijwilliger Herwin Groen. Hij is nog maar 30 jaar oud, maar helpt al voor de 14e keer mee. Bij zijn hindernis moeten de deelnemers met een touw slingeren om vervolgens via een apenhaag een balk te trotseren. Een man valt naar beneden, maar kan gelukkig door. Een jonge vrouw blijft even op de balk hangen om uit te puffen, alvorens ze naar beneden klautert om haar weg te vervolgen. 'Het gaat goed hoor, gewoon focus houden', roept ze. Met succes heeft ze al de evenwichtsbalk, de slootoversteek en het boogschieten voltooid. Ze is halverwege en nu wachten haar nog een twintigtal hindernissen, waaronder de hoge swingover, een duiker, de kikkerpoel en een totempaal. 'Ik zou het haar niet nadoen', zegt Groen nog, terwijl zij haar in het met herfstkleuren getooide laantje ziet wegrennen. 

Thuiswedstrijd  

Pien Bruijsters (14) uit Utrecht is dan al gefinisht. Haar gezicht is zwart van de modderspetters. De survivalrun beschouwt ze als een thuiswedstrijd omdat haar opa en oma in Steenwijkerwold wonen. 'Alle hindernissen heb ik gehaald, de leukste vond ik die met een touw aan een hijskraan', vertelt ze. Na het afleggen van de vijf kilometer verlangt ze nog maar een ding: een warme douche. In de wedstrijdloop over deze afstand (Korte Survivalrun) winnen Stijn Lagrand uit Enschede en Brandi Crandell uit Leeuwarden.

Ook de run voor de koppels en recreanten later op zaterdagmiddag verloopt goed. Voor de EHBO is er weinig werk aan de winkel. Zodra de laatste koppels zijn gestart begint een opruimploeg meteen met het afbreken van de hindernissen. 'Zaterdagavond is alles weg', belooft Jansen. Hij kijkt alvast vooruit naar volgend jaar, de 20e editie. 'Dat jubileumjaar hopen we iets speciaals te doen. Wie weet kunnen we een NK hier naar toehalen', fantaseert hij alvast hardop. 

Hilda Knol

Nieuws

menu