Biljartvereniging Tholen uit Emmeloord 65 jaar, Gerben Brouwer erevoorzitter

Gerben Brouwer is vanaf zaterdag erevoorzitter van BV Tholen, als dank voor meer dan 25 jaar voorzitterschap van de biljartvereniging. Foto Harry de Ridder

Emmeloord - ‘Prachtig! Ik wist er van tevoren niets van. Toch mooi, die waardering.’ Gerben Brouwer werd na meer dan een kwart eeuw voorzitterschap door opvolger Ben van de Vegt benoemd tot erevoorzitter van de jarige Biljartvereniging Tholen.

De biljartvereniging werd op 19 december 1956 opgericht. Corona zorgde voor uitstel, maar niet voor afstel van het jubileumfeest. Zaterdag konden leden en aanhang zich tegoed doen aan een barbecue, een koud buffet, drankjes en lekkere hapjes. Het was goed toeven aan de Oude Espelerweg, waar het clubhuis is gevestigd. Middelpunt van het jubileumfeest was Gerben Brouwer (72), die vanaf 1990 met tussenpozen voorzitter van de biljartvereniging was. Hij mag dan zijn afgetreden als frontman, hij blijft aan de club verbonden als algemeen bestuurslid en regelneef.

Grote regelaar

Ben van de Vegt, de nieuwe voorzitter, toonde zich maar wat blij met het aanblijven van Brouwer. ‘Hij weet en regelt zoveel. Als hij zou vertrekken, verwatert al die kennis.’ In het najaar wordt het clubhuis van nieuwe vloerbedekking voorzien en krijgen de vier wedstrijdtafels nieuwe lakens. Wie regelt dat? Juist, Gerben Brouwer. Het jubileumfeestje? Gerben Brouwer. Hij is de organisator en grote regelaar van de vereniging, die tot 1998 in Café Tholen aan het Veerplein huisde. Brouwer was na de overhandiging van de voorzittershamer aan Ben van de Vegt een opgelucht man.

De afgelopen jaren kreeg Brouwer met fysieke tegenslag te kampen. Het was mooi geweest, het was tijd voor minder druk op de ketel. Hij laat een gezonde vereniging achter en keek met veel plezier op al die jaren als voorzitter terug. Hoogtepunt? ‘Het Open Flevolands Biljart Kampioenschap, dat we vele jaren in De Breehof in Marknesse organiseerden.’ Een toernooi, dat was bedoeld om meer vrouwen bij de biljartsport te betrekken. In de loop van de jaren deden veel vrouwen uit heel Nederland mee aan het toernooi. ‘Altijd spectaculair’, keek Gerben Brouwer terug.

Twee vrouwen

BV Tholen is een gezonde vereniging met 55 leden. Penningmeester Frank Roffel meent, dat de club minimaal vijftig leden nodig heeft om financieel gezond te zijn. ‘De energiekosten liegen er niet om. De biljarttafels worden elektrisch verwarmd. Ze moeten drie graden warmer zijn dan de omgeving. Leden betalen contributie en als je meer leden hebt, gaan de kantineopbrengsten ook omhoog.’ Punten van zorg zijn er ook. Met maar twee vrouwen in het ledenbestand is de verhouding man-vrouw ver uit het lood geslagen. Dat was in het verleden wel anders.

Ander aandachtspunt: de aanwas van jonge biljarters. De jeugd is niet of nauwelijks in de biljartsport geïnteresseerd. In de ogen van Ben van de Vegt heeft hij als voorzitter twee belangrijke opdrachten: de continuïteit van de vereniging waarborgen en aanwas creëren. Maar: ‘Ik weet, dat het ontzettend moeilijk is om jongeren hier naar binnen te krijgen. Het is al vaker geprobeerd, zonder succes. Toch ga ik weer een poging wagen.’ Niet zo gek als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van BV Tholen 73 jaar is. De oudste speler is 97, de jongste 46.

Wedstrijdsport

Door corona zijn competitiewedstrijden en toernooien grotendeels stil komen te liggen. In het verleden organiseerde Tholen vele districtskampioenschappen. Frank Roffel ziet graag, dat de boel weer wordt opgestart, maar weet ook dat de interesse in competitiewedstrijden en toernooien minder is geworden. ‘Het lijkt wel of mensen minder fanatiek zijn. Velen zien biljarten meer als vrijetijdsbesteding dan als wedstrijdsport.’ Er zijn plannen om in het najaar een driebandentoernooi in eigen huis te organiseren. Wellicht kan dat toernooi een nieuwe start betekenen.

Net zoals het voor Ben van de Vegt zaterdag een nieuwe start was. De inwoner van Marknesse, geen overdreven fanatieke biljarter, is pas acht maanden lid en nu al de nieuwe voorman van Tholen. Hij kreeg uit handen van Brouwer behalve de voorzittershamer ook de sleutels van het clubgebouw. Op zijn beurt gaf Van de Vegt aan Brouwer een mooie oorkonde (‘Die komt in het clubgebouw te hangen’) en een aandenken voor thuis. Voor Siny, de vrouw van Gerben, was er een megagrote bos bloemen. Van de Vegt: ‘Alleen met steun van het thuisfront houd je het 25 jaar vol als voorzitter.’

Voor een historisch overzicht en meer informatie: www.bvtholen.nl

Harry de Ridder

Nieuws

menu