Blauwe trein raast al kwart eeuw door de polder

Fietsclub Emmeloord is een bedrijvige club. foto: aangeleverd

Op 26 mei 1997 stapten Ben Helmink, Arie van der Burg en Jaap van der Est op de racefiets voor een mooie rit. 25 jaar later telt Fietsclub Emmeloord 185 deelnemers. Zaterdag vierde de club, waar vooral niets moet, het jubileum in een opperbest humeur. ‘Wij houden niet van verplichtingen.’

Jan Steffens, kerngroeplid, en Liesbeth Hoving, naast kerngroeplid ook lid van de jubileumcommissie, benadrukken meerdere keren het laagdrempelige karakter van de club. ‘Vorige week dinsdag hadden we er in één keer drie nieuwe fietsers bij’, zegt Steffens ter illustratie. ‘Ze hadden via via van de club gehoord en vroegen of ze mee mochten. Natuurlijk kon dat. Ga een paar keer mee en kijk of het je bevalt.’ Velen waarderen blijkbaar die houding, want Fietsclub Emmeloord is uitgegroeid tot een flinke club. Zonder leden, dat wel, want de fietsclub is geen officiële club.

Tien euro

Vrijheid blijheid is het motto. Heb je zin om een mooi rondje met een groep te fietsen, dan sluit je aan. Heb je een baaldag, dan is het ook goed. Ga je lekker thuis zitten sippen. Fietsclub Emmeloord heeft geen bestuur, maar een kerngroep. De club heeft ook geen statuten. Aan vergaderen hebben ze een broertje dood. Zo weinig mogelijk verplichtingen alstublieft. Steffens: ‘Iedereen betaalt tien euro per jaar aan de lief- en leedpot en voor wat hand- en spandiensten. En je kijkt maar of je meefietst.’ In de praktijk stapt wekelijks een vaste kern van 80 tot 90 wielrenners op de racefiets.

Zaterdag vierde Fietsclub Emmeloord het zilveren jubileum onder prachtige weersomstandigheden met een toertocht door de polder, een ‘ploegentijdrit’ van drie kilometer tussen Schokkerhaven en de Ramspolbrug en een barbecue bij Bij ons in de Wellerwaard. Groep E, de pensionado’s, ging er met de winst vandoor. Het was een tijdrit op ‘handicap’, anders stond bij voorbaat de winnaar al vast. De fietsclub is onderverdeeld in zes groepen, van de zeer snelle rakkers tot de iets bedaardere fietsers, die al wat op leeftijd raken.

Oude fiets

Een van de zes groepen bestaat uit louter vrouwen. Liesbeth Hoving kwam via haar man in aanraking met Fietsclub Emmeloord. ‘Hij kocht een nieuwe racefiets, mocht ik op zijn oude. Op een oude fiets moet je het tenslotte leren. Ik sloot me aan bij de vrouwengroep. Later ben ik overgestapt naar groep C, waar het niveau wat hoger is. Tegenwoordig telt de club 37 vrouwelijke fietsers.’ Gemêleerd, dat is een typering die goed bij de fietsclub past. Sommigen gaan puur voor de snelheid, voor anderen is het rondje fietsen vooral een sociale aangelegenheid.

Maar als een club eigenlijk geen club is en niemand is tot iets verplicht, wat is dan de meerwaarde van Fietsclub Emmeloord? ‘De club zorgt voor onderlinge verbondenheid en je kunt heerlijk de passie voor het wielrennen met elkaar delen’, zeggen Steffens en Hoving, die het informele en laagdrempelige karakter van de club roemen. ‘Dat karakter spreekt veel mensen aan.’ Jan Steffens haalt een enquête van een paar maanden geleden aan. De deelnemers werd gevraagd de club een cijfer te geven. Bijna 100 deelnemers vulden de vragenlijst in. Het cijfer varieerde van een 8 tot een 10.

Beroemdheden

Fietsclub Emmeloord is een bedrijvige club, want er gebeurt in een jaar veel meer dan alleen rondjes (soms van meer dan 100 kilometer) fietsen. Zo verschijnt maandelijks een nieuwsbrief om iedereen op de hoogte te houden van nieuwtjes en weetjes, worden jaarlijks zes, zeven toertochten georganiseerd en is de jaarlijkse fietsavond, meestal in de bibliotheek, een van de hoogtepunten. Op die avond zijn nationale beroemdheden uit de wielerwereld te gast. Maarten Ducrot, Gert Jakobs, Henk Lubberding, Anna van der Breggen en Gio Lippens maakten al eens de reis naar Emmeloord.

Op de fietsavond worden ook de clubwielrenners met de meeste kilometers per groep in de benen in het zonnetje gezet. Van elk fietsrondje en -tocht worden datum, afstand, tijd en bijzonderheden als lek rijden en andere pechgevallen in een formulier vastgelegd. De ploegleider stuurt de gegevens naar Ben Helmink, die alle data nauwgezet bijhoudt. In 25 jaar tijd heeft Fietsclub Emmeloord meer dan 2 miljoen kilometer bij elkaar gefietst. Dat is vijftig keer de wereld rond. Koert van Elp is met 53.000 kilometer de recordhouder, terwijl Willem Bakker de laatste jaren koploper is. Aantal lekke banden in 25 jaar: 746. Dat is er eentje per 2700 kilometer. Valt best mee.

Veel in een leven, en dus ook in een wielerleven, staat niet vast, maar de wielrenners van Fietsclub Emmeloord kunnen zich vastklampen aan twee zekerheden: koffie met appelgebak is onderweg vaste prik en de clubkleur, ook die van het splinternieuwe shirt, is blauw. De komende jaren zal de blauwe trein nog vaak in de Noordoostpolder en omstreken te zien zijn.

Nieuws

menu