Ceres ligt op titelkoers door ‘lekkere pot’

Ceres ligt na zaterdag op koers voor het kampioenschap en promotie. Foto: Jeffrey Korte Media

‘Wat een lekkere pot!’ Met nog een minuut of drie te gaan had Ceres de zege nog niet veiliggesteld, maar coach Geert Jan Dekkers liep al langs de lijn te glunderen. Hij was trots op zijn mannen, die er vol in gingen tegen Penta en beloond werden met een overwinning: 77-70.

Het was ook een broodnodige zege na de zeperd van vorige week, uit tegen laagvlieger Exercitia ’73 (70-64), omdat koploper Penta anders zou zijn weggesprint bij de Emmeloorders. Nu heeft Ceres een achterstand van twee punten, maar de polderclub heeft ook een wedstrijd minder gespeeld. En dan te bedenken dat de basketballers uit Drachten 1 april nog een keer op bezoek komen. Het venijn zit voor Ceres in de staart, want de laatste wedstrijd is uit tegen De groene uilen, die de top drie van de eerste klasse Noord completeren.

Heerlijke wedstrijd

Ceres – Penta was een heerlijke wedstrijd met mooie punten, heel wat fouten, maar vooral met veel inzet, dynamiek en spanning. In het verleden was het wel eens bonje tussen de twee rivalen, maar zaterdagavond was er ‘meer onderling respect’, vond Geert Jan Dekkers. Ceres keek het eerste kwart steeds tegen een kleine achterstand aan, maar sloeg een gaatje in het tweede kwart (36-29). Penta kwam sterk terug en nam in het laatste deel zelfs even een kleine voorsprong: 60-62. Het slotakkoord was voor de thuisclub, die via een serie deels benutte vrije worpen uitliep naar 77-70.

Het was een echte topper met veel commentaar op de leiding, soms wat onderling gebakkelei, veel persoonlijke fouten en vooral spanning tot het eind toe. ‘Was het goed?’, herhaalde Dekkers de vraag. ‘Als coach ben je nooit tevreden, maar we hebben met volle inzet gespeeld. Dat leverde stress op bij de tegenstander, die onder druk werd gezet. Als je de bal laat gaan in plaats van te dribbelen, komt er altijd iemand vrij en kun je naar de basket. In de slotfase kreeg Penta het conditioneel moeilijk. Toen liepen ze achter de feiten aan.’

‘Echt waar? Wauw’

Aran Keenswijk was de grote man bij Ceres door maar liefst 32 punten voor zijn rekening te nemen. ‘Echt waar? Zo voelde het niet. Wauw. Dan heb ik blijkbaar goed gespeeld.’ Keenswijk vond het een mooie pot. ‘Vorige keer kregen we uit een pak slaag. Voor de competitie en het moraal is het heel goed, dat we die gasten dit keer hebben verslagen. We willen kampioen worden, dat wordt wel een keer tijd.’ Keenswijk (32) speelde vroeger in de eredivisie U20 en onlangs bij Landstede. Hij is aan zijn tweede seizoen bij Ceres bezig.

Ceres kampte met ziekte en ernstig blessureleed, al lijkt het ergste nu achter de rug. Door de komst van Steven Bonhof en Bart Beswerda vanuit Zwolle en de terugkeer van Cor Holtrop (44) en Christiaan Dekkers (31) beschikken de Emmeloorders nu volgens Geert Jan Dekkers over een volwaardige selectie. ‘We doen het boven verwachting goed. Het is een lekker stel om mee te werken. Laatst zijn ze met z’n allen een weekendje weggeweest, mocht ik ook een dagje komen. Nee, geen nachtje, dat is dan wel weer lullig.’

Drie keer trainen

Ceres ligt na zaterdag dus op koers voor het kampioenschap en promotie. Dekkers: ‘Je wilt altijd zo hoog mogelijk spelen, ik als coach ook. Maar als we promoveren, hebben we ook uitdagingen. Er is een tekort aan zaalruimte en drie keer in de week trainen is voor veel jongens heel lastig. Studie en werk vragen aandacht en sommigen zijn net vader geworden. Het is altijd vechten om alle jongens op de training te krijgen. Dat probleem speelt al jaren.’ Dat is van later zorg. Ceres zal er in ieder geval alles aan doen om kampioen te worden.

Cor Holtrop hoopt dat feestje ook te vieren. Hij keerde na dertien (!) jaar terug in het eerste van Ceres. Tot voor kort balde hij met de oude garde op dinsdagavond. ‘Geert Jan had me al vaker gevraagd, maar het kwam er niet van. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Competitie spelen en lekker buffelen, dat blijft trekken. We hebben echt een leuk team. Het is heerlijk ballen met die jonge gasten. De rol die ik vroeger speelde, dat gaat niet meer. Ik heb nu een meer ondersteunende rol.’ En dan, lachend: ‘Ik heb een topavond gehad.’

Nieuws

menu