Dani Visser: E_Oranje en 100K volgers

FIFA-gamer Dani Visser uit Emmeloord is sinds kort opgenomen in E_Oranje, het digitale Nederlands elftal. KNVB

Emmeloord - Niet alles lukt, maar Dani Visser (20) timmert nog steeds lekker aan de weg. De e-sporter is sinds kort international en slechtte op YouTube de barrière van 100.000 volgers. ‘Een mooie mijlpaal’, aldus de Emmeloorder, die binnenkort vol aan de bak moet.

Omdat? ‘Komend weekeinde is de eerste kwalificatieronde voor de FIFA Global Series, dan begint het seizoen pas echt.’ Dani Visser werd afgelopen seizoen 22e van Europa op dit wereldwijde toernooi. Hij had er meer van verwacht. ‘Europa is het continent met veruit de beste spelers. Ik begon goed, maar ben niet blij met het eindresultaat.’ Ondertussen is het seizoen in de eDivisie een paar ronden op weg. Met zijn nieuwe maatje, de Belg Stefano Pinna, moet Visser AZ succes bezorgen. Het begin is niet zo best: maar één keer winst tot nu toe.

 

25 tot 30 uur

Zelfs voor een gelouterde e-sporter als Dani Visser valt er dus nog genoeg te winnen. De concurrentie is hevig en het aantal FIFA-toernooien en –competities is groot: eDivisie, eChampions League en de Global Series, die als het goed is uitmonden in deelname aan het officiële FIFA-WK, de eWorld Cup. Dan is hij sinds kort ook nog toegetreden tot E_Oranje en is hij druk met het uploaden van video’s op zijn YouTube-kanaal. Per week besteedt Visser zo’n 25 tot 30 uur per week aan gamen en 10 uur per week aan het tevreden houden van zijn YouTube-volgers.

Al die gameactiviteiten zijn niet te combineren met een serieuze studie en dus heeft Dani Visser het begrip ‘tussenjaar’ geherdefinieerd: hij heeft een derde tussenjaar aan de eerste twee vastgeknoopt. Om te proberen zich te kwalificeren voor de WK-eindronde. ‘Dat is mijn grote droom. Ik wil meedoen aan zo’n groot toernooi.’ Binnenkort gaat ook de kwalificatie voor de eCL van start. Als plaatsing voor dat toernooi lukt, zou dat ook heel gaaf zijn. Visser: ‘De laatste acht van de eCL mogen op kosten van EA Sports naar de echte CL-finale.’

 

64 gamers

Een gamer is nooit uitgeleerd. Dani Visser oefent niet voor niets wekelijks urenlang om zijn inzichten en vaardigheden op de PlayStation te perfectioneren. ‘Elk jaar komt weer een nieuw spel uit, ben je weer maandenlang bezig. Leren, oefenen en kijken hoe andere spelers het doen.’ De snelheid van het spel, of juist het gebrek eraan, heeft invloed op de speelstijl van een e-sporter. ‘Als 64 gamers tegelijk streamen, heeft dat invloed op de snelheid van het spel’, zegt Visser. ‘In de kwalificaties van de Global Series ging het zo ontzettend traag. Maar ja, daar had iedereen last van. Wel zo eerlijk.’

 

Sinds kort mag Dani Visser zich digitaal international noemen. Vorige week oefende Nederland tegen Noorwegen. De interland werd gespeeld in de hagelnieuwe E_room op de KNVB Campus in Zeist. In de gameruimte hangen 360-gradenplafondcamera’s en zijn de nieuwste streamingmogelijkheden beschikbaar. Lev Vinken, Colin Dekkers en Dani Visser speelden zes twee-tegen-tweewedstrijden en moesten de Noren een gelijkspel toestaan: 3-3. ‘Wij hadden nog nooit samengespeeld, maar ik vind het mooi dat ik erbij zit. Voor Oranje uitkomen was ook een doel van mij.’

 

101K volgers

Prachtig allemaal, al die toernooien en wedstrijden, maar er moet natuurlijk wel geld worden verdiend. Dat lukt Dani Visser heel aardig via zijn succesvolle YouTube-kanaal. Onlangs ontving de e-sporter een award van YouTube ‘for passing 100.000 subscribers’. De teller staat nu op 101K. ‘Het was geen doel op zich, maar het is wel een mooie mijlpaal’, vindt de Emmeloorder. ‘Drie, vier keer per week zet Visser een video op zijn kanaal. Die video’s worden massaal bekeken: elke video is goed voor 30.000 tot meer dan 50.000 views.

De meeste volgers komen uit Nederland en België, maar Dani Visser heeft ook een diehard fan zitten in Turkije. ‘Ik stream alles in het Nederlands, maar die jongen kijkt elke video. Dat vind ik grappig.’ Zijn activiteiten op YouTube zal Visser niet snel stopzetten. Hij verdient er z’n geld mee en kan daardoor betere spelers kopen. Op naar de 200K! ‘Dat is mijn volgende doel. Dan moet ik wel relevant blijven en consistent video’s uploaden.’ Dani Visser is genomineerd voor de Dutch Stream Awards 2021, in de categorie ‘Beste e-sports streamer’.

Stemmen kan via https://dutchstreamawards.nl/stem-hier/ . De uitslag wordt op 3 december bekend gemaakt en is vanaf 19.00 uur live te volgen op Twitch.tv/Gamekings .

Harry de Ridder

 

 

Nieuws

menu