Dit zijn de genomineerden voor Sportverkiezingen Noordoostpolder 2020

Sportverkiezingen Noordoostpolder.

Sportverkiezingen Noordoostpolder.

Emmeloord - De Sportverkiezingen Noordoostpolder staan weer voor de deur. Op woensdag 26 februari wordt duidelijk wie de winnaars zijn. De genomineerden.

Sportman van het jaar

Rick Ebbinge
Pikeur  uit Kraggenburg. Werd in het Zweedse Gävle wereldkampioen bij de beroepspikeurs. Een primeur, want Ebbinge is de eerste Nederlander ooit die dit heeft gepresteerd. In zes wedstrijddagen reed hij 24 koersen, met paarden van andere pikeurs.  Ebbinge won de afgelopen jaren honderden koersen. ‘Ik ben wereldkampioen, maar niet de beste pikeur van de wereld.’

Jeroen de Kroon
Inline-skater uit Ens. Vocht zich knap terug van twee jaar blessureleed en mentale problemen.  2019 was zijn jaar. De Kroon werd Nederlands kampioen op de 200 meter sprint op de baan en op het onderdeel ‘one lap’ op de weg. Werd hierdoor geselecteerd voor het EK in Pamplona en het WK in Barcelona. Op de WK reed hij een Nederlands record op de 100 meter.

Endy Semeleer
Kickbokser uit Emmeloord. Verdedigde in juni met succes zijn Enfusion-wereldtitel in de klasse tot 75 kg door Marouan Toutouh op punten te verslaan. Verloor daarvoor als uitdager het gevecht om de titel tot 72,5 kg van Tayfun Ozcan, die Semeleer ‘zijn beste tegenstander ooit’ noemde. In 2020 verdedigt hij twee keer zijn titel, in maart in Rome en in juni in Groningen.

Sportvrouw van het jaar

Tess van Bentem
Voetballer uit Ens. Maakte vorig jaar na twee seizoenen Flevo Boys de overstap naar PEC Zwolle en is international van Oranje O17. Doet veel internationale ervaring op. Van Bentem speelde met de Nederlandse selectie een toernooi in Portugal,  was erbij op het Nordic Tournament in Zweden en won met Oranje het vierlandentoernooi in de Verenigde Staten.

Manon Schoop
Atlete uit Emmeloord. Had een geweldig indoorseizoen. Schoop werd Nederlands kampioen op het onderdeel hoogspringen door een hoogte van 1.88 meter te bedwingen. ‘Bizar’ noemde ze haar prestatie. Ze verbeterde haar persoonlijk record in één jaar met tien centimeter. Ook pakte ze in haar eerste seizoen bij de senioren zilver op de meerkamp indoor.

Jacolien Ruizendaal
Atlete uit Emmeloord. Presteert al jarenlang op hoog niveau. Was op het NK cross bij Netl met afstand de beste van de polder door twee keer zilver te pakken. ‘Beter kan niet’, vond ze. Running Jacolien werd tweede bij de masters 35+ individueel (35,42 minuten over acht kilometer ) en tweede in het clubklassement met het damesteam van AV NOP.

Sporttalent van het jaar

Meidert Dekkinga
Openwaterzwemmer uit Bant. Werd in het landelijke circuit vierde in zijn leeftijdscategorie. Op de Nederlandse kampioenschappen finishte hij ook als vierde op de 2500 meter. Binnen werd hij 10e op de1500 meter. Bij wedstrijden in open zee in het Turkse Bodrum pakte hij de tweede plaats op de vijf kilometer. Staat vijf keer per week om 4.15 uur op  om twee uur te trainen.

Matheo Boxum
Dammer uit Emmeloord. Werd voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen bij de welpen en pakte de nationale titel sneldammen. Hij werd in Warschau Europees kampioen blitzdammen en eindigde op het WK in Izmir op het podium: derde. Speelde remise tegen de latere wereldkampioen Stepan Shchetkin. Is nu al trainer van een jeugdgroep en veelgevraagd simultaandammer.

Roan Tolsma
Motorcrosser uit Espel. Rijdt voor het Hofstede MX Team. Doorzettingsvermogen is zijn sterkste punt. Kan met zijn techniek goed uit de voeten op zandbanen. Kwam door tegenslag (enkelbreuk) tot de 15e plek in de strijd om het Nederlands kampioenschap. Gaat dit jaar meedoen aan het NK 85cc grote wielen en het EK, met onder andere wedstrijden in Tsjechië en Denemarken.

Sportploeg van het jaar

Heren Vovem
De volleyballers uit Emmeloord gaan aan kop in de 3e divisie B en wonnen vorig jaar de districtsbeker Noord. In de finale in Ommen versloeg Vovem DBS uit Balk met 3-1. Er waren zeven winstpartijen nodig voor de bekerwinst, die voor Vovem, dat niet verwend is met prijzen, heel speciaal is. Sommige heren spelen al meer dan tien jaar in het eerste team.

Heren Golfclub Emmeloord
Een heel ambitieus team. Werd voor de derde keer in successie kampioen 27-holes, nu in de tweede klasse. Het doel: volgend jaar spelen in de hoofdklasse. Komend seizoen moeten de heren echt aan de bak in de eerste klasse. Het zevental is een mooie mix van ervaring en talent. Beste golfer van het team: Marcel Westerhof. Talent: Vincent Rebel, Nederlands kampioen longest drive.

Flevo Boys
De hoofdklasser uit Emmeloord won vorig jaar voor de tweede keer in successie de districtsbeker Noord. Een unieke prestatie, nog niet eerder vertoond. In de finale kreeg tweedeklasser VEV ’67 uit Leek een pak slaag: 7-0. In 2018 won Flevo Boys de finale op en van Urk ook met klinkende cijfers: 0-4. De voetbalclub uit Emmeloord heeft zich tot een ware cupfighter ontwikkeld.